Jos kuntokuurin tavoitteet ovat epärealistiset, tuloksia ei synny ja kuntokuuri tyssää. Raivoisaa kuntoilua jatketaan taas vähän ajan kuluttua samaa kaavaa toistaen, mutta vielä enemmän itseä piiskaten. Lihakset ja nivelet eivät ole kuitenkaan sen valmiimpia kuin muutamaa kuukautta aikaisemmin.
Liiallinen aloitusinto johtaa kuntojojoiluun
Tavoitteet on asetettava realistisesti, jos haluaa onnistua kuntokuurissa. Neljän viikon lomarykäisy on unohdettava. Itsensä kunnossa pitäminen on elinikäinen juttu, sille ei ole loppua.
– Yhtä absurdia on laihduttaa kuukaudessa viisitoista kiloa pysyvästi. Selkeä aikatavoite voi motivoida, mutta tavoite ei saa olla mahdoton. Se johtaa jojoiluun, fysioterapeutti Heikki Hämäläinen Fysioksesta toteaa.
Vältä kuntovammat lajeja vaihtelemalla
Kuntovammat voi välttää lajivaihtelulla. On tärkeää, että liikunta on monipuolista. Peruskestävyyden ohella kannattaa huolehtia lihaskunnosta ja lihastasapainosta. Nimittäin kun lihasvoima häviää, se vaikuttaa välillisesti tasapainon heikkenemiseen. Näin on etenkin ikäihmisten kohdalla. Vuosittain Suomessa todetaankin 7000 lonkkamurtumaa.
– Määrä olisi pienempi, jos väki panostaisi peruskestävyyteen ja lihaskuntoon yhdessä. On kansanterveydellinen juttu, että ihmiset liikkuvat monipuolisesti. Jos on kivaa, kuntoilusta muodostuu elinikäinen juttu, Hämäläinen toteaa.
– Kansa tuntuu jakaantuvan himoliikkujiin ja sohvaperunoihin. Aivan kuin välimuotoa ei enää olisi. Toisinaan on hyvä antaa hien lentää, mutta jo meno metsässä koirien kanssa kohottaa kuntoa.
Hämäläinen sanoo, että istumisen myötä ihmisten kyky lukea oman kehon kieltä on kadonnut.
Kehonlukutaito kuntoon
Kun ammattilainen tekee ohjeet, niitä on uskallettava soveltaa. Ohjelmaa ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti. Nyrkkisääntö on, että kunto nousee levossa. Väsyneenä ei pidä treenata. Silloin treenaaminen myös lisää vamma- ja tapaturmariskiä. Toisaalta on hyväksyttävä, että etenkin alkuun lihakset kipeytyvät.
– Ei kannata heti heittää lusikkaa nurkkaan. Kun lihasryhmät saavat kyytiä, todennäköisesti se on tervettä kipua. Siihen paras rohto on liike. Jo kolmen viikon päästä alkaa helpottaa.
– Ja mitä enemmän ikää on mittarissa, sitä todennäköisimmin aamulla voi olla vähän kankea olo. Jos illalla ajatus lenkkipolulle lähdöstä tuntuu vastenmieliseltä, silloin pitää uskoa kehoa ja levätä. Tässä ajassa kuntoilu tuntuu olevan yhä enemmän myös mielen hallintaa, Hämäläinen toteaa.
Lähde: Fysios