Muista nämä venytykset jaloille – riittävä liikkuvuus ehkäisee vammoja

Riittävä liikkuvuus auttaa ehkäisemään esimerkiksi takareiden ja nivusen alueen vammoja. Esimerkiksi urheilijoiden takareisirevähdyksiä tutkittaessa on havaittu, että heikko liikkuvuus takareiden alueella on yhteydessä peli- tai kilpailukauden aikana sattuneisiin takareisivammoihin.

Lisäksi esimerkiksi pohkeen ja etureiden alueen liikkuvuus on tärkeää kiusallisten ja jomottavien rasituskipujen ehkäisemiseen. Hyvin usein polven alueella esiintyvät pienet ja jäytävät kiputilat helpottavat, jos etureisiä malttaa venytellä vähintään 3-4 kertaa viikossa muutaman viikon ajan, ja myös mielellään ennen harjoitusta. Muista siis pikaiset venytykset ennen lenkkiä tai kuntosalitreeniä. 

Venyttele jalat säännöllisesti:

Lonkankoukistajat

Laita etummainen jalka 90 asteen kulmaan ja asetu takimmaisen polven varaan. Tuo lantio vartalon alle ja nojaa hieman eteenpäin.

Pohkeet

Pohkeet on helppo venytellä nostamalla päkiä esimerkiksi seinää vasten ja nojaamalla sitten lantiota varovasti kohti seinää.  

Pakarat

Pakarat voi venytellä istuma-asennossa. Pidä jalat aluksi suorana ja nosta sitten toinen jalka koukkuun toisen jalan yli. Ota nostetusta jalasta tiukka halausote, ja pidä selkä suorana.

Takareidet

Takareisi venyy, kun nostat toisen jalan esimerkiksi tuolille ja nojaat sitten eteenpäin kurottamalla sormillasi kohti varpaita.

Etureidet

Seiso yhdellä jalalla ja nosta kätesi avulla toinen kantapää kohti pakaraa. Voit tehostaa venytystä tuomalla lantiota eteenpäin. Hyvä lähtökohta on, että seisten saisi kantapään nostettua käden avulla pakaraan kiinni ilman isompia ongelmia.

Lähteet: Keventäjät-asiantuntijat, shape.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest