Nuorena hankittu kunto voi suojata sydäntä jopa seuraavat 30 vuotta

Ruotsalaistutkimuksen mukaan nuoruudessa hankittu hyvä fyysinen kunto voi ehkäistä sydänkohtauksia ainakin seuraavat kolmekymmentä vuotta. Hyvä kunto pienentää varhaisten sydänkohtausten vaaraa myös ylipainoisilla, mutta ei poista kaikkia liikakiloihin liittyviä riskejä.

Tulokset perustuvat yli 750 000 kahdeksantoistavuotiaan ruotsalaismiehen kuntotestituloksiin ja niitä seuranneeseen keskimäärin 34-vuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana sydänkohtaukset olivat harvinaisimpia miehillä, jotka olivat hyväkuntoisia nuorena. Heihin verrattuna huonokuntoisimpien riski sairastua sydänkohtaukseen oli kaksinkertainen.

Yhteys havaittiin riippumatta miesten painosta, mutta hyväkuntoisimmat ylipainoiset sairastuivat silti huomattavasti todennäköisemmin kuin hoikat, mutta huonokuntoiset. Verrattuna hyväkuntoisiin normaalipainoisiin lihavien sydänkohtausriski oli nelinkertainen, vaikka he olisivat olleet hyvässä fyysisessä kunnossa nuoruudessa.

Osalle ihmisistä perimä suo sekä pienen sydänkohtausriskin että pohjan hyvään fyysiseen kuntoon. Tutkimuksessa tätä vaikutusta ei voitu huomioida, joten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Aikaisempien tutkimusten valossa on kuitenkin todennäköistä, että aikuisikään mennessä hankittu hyvä fyysinen kunto pienentää varhaisten sydänkohtausten ja monien muidenkin sairauksien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest