Ryhti suoraksi ja keskivartalo kuntoon – helpot ohjeet keppijumppaan

Keppijumpan kehittäjä Juhani Salakka menehtyi vastikään, mutta miehen kehittämä laji jatkaa elämäänsä suosittuna ja tehokkaana liikuntalajina.

Keppijumpata voi oman kunnon mukaisesti, missä ja milloin vaan. Jumppavälineeksi käy harjanvarsi, huivi, maila tai sauva. Keppijumppa on selkeää, turvallista ja tehokasta liikuntaa.

Keppiliikkeet verryttävät jumiutuvia hartioita ja selkää sekä opettavat hallitsemaan keskivartaloa ja nostamaan oikein – myös arkielämän toiminnoissa. Oman kehon paino riittää aluksi parantamaan lihaskestävyyttä ja perusvoimaa. Isot lihasryhmät työskentelevät ja tehostavat aineenvaihduntaa. Keppiliikkeitä voi tarvittaessa tehdä myös istuen.

Jumppaa 1-2 kertaa viikossa, jokaista liikettä 10-20 kertaa. Pidä lyhyt juomatauko ja jumppaa liikkeet uudestaan. Ohjelman alussa riittää 2 kierrosta – kunnon kohetessa 3 kierrosta.

Keppijumpan vaikutukset:

  • lisää lihaskestävyyttä
  • huoltaa hartioita ja selkää
  • kohentaa ryhtiä
  • parantaa lihastasapainoa
  • parantaa verenkiertoa
  • notkistaa ja venyttää
  • kehittää koordinaatiokykyä
  • parantaa keskivartalon hallintaa
  • on turvallista ja selkeää

Hartiaveto

 

Hertiaveto verryttää, pumppaa hartianseutua ja yläselkää. Ota leveä ote kepistä, seiso lantionlevyisessä asennossa ja vedä napa kohti selkärantaa. Vedä keppi reisiltä, läheltä vartaloa ja kohti rintaa. Nouse varpaille asti ja laskeudu takaisin alas, niin että keppi käy puolessa välissä reisiä.

Kepin kierto

 

Kepin kierto verryttää ja vahvistaa selkää. Pidä jalat hieman koukussa, polvet paikallaan ja kepin toinen pää reidessä kiinni. Työnnä kepin toinen pää eteen ja suorista käsi.

Hinkkausliike

 

Hinkkausliike ryhdistää, vahvistaa yläselän lihaksia ja verryttää rintalihakset. Seiso tiukkana ja ojenna keppi suorille käsille pään päälle. Liikuta keppiä hitaasti pään takana 3 kertaa ja laske keppi alas lantion eteen. Tee sama uudestaan omalle kunnollesi sopivien toistojen verran.

Riukukyykky


Riukukyykky vahvistaa reisiä ja pakaroita ja nostaa sykettä. Vie keppi selän taakse poikittain ja katso pitkälle eteen. Pidä selkä tiukkana, koko jalkapohjat maassa ja laskeudu kyykkyyn.

Hyvää huomenta -liike

 

Hyvää huomenta -liike verryttää reiden takaosia ja vahvistaa pitkiä selkälihaksia. Vie keppi poikittain selän takana kyynärtaipeiden väliin. Katso eteen, pidä selkä tiukkana ja jalkapohjat maassa. Kallista eteen ja nouse ylös ja ojenna lantio.

Vatsaliike

 

Vatsaliike vahvistaa vinoja vatsalihaksia ja asentoa ylläpitäviä syviä vatsalihaksia. Asetu selinmakuulle jalat koukussa. Aseta keppi poikittain reisin päälle ja vie kepin toinen pää maahan. Nouse viistosti ylös sen verran kun pystyt ja tukeudu kepin maassa olevaan päähän.

Teksti: Sirpa Arvonen

Kuvat: Antero Aaltonen

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest