Väsyttääkö? Liiku edes tämän verran

Uupumuksen ei tarvitse tarkoittaa täydellistä liikkumattomuutta. Rankat urheilulajit kannattaa kuitenkin jättää väliin väsyneenä, ja liikkua sen sijaan kehoa kuunnellen. Vaikka liikkuminen olisi kuinka pientä tahansa, se on aina parempi vaihtoehto kuin pelkkä sohvalle jääminen. Tässä muutama yksinkertainen liikuntavaihtoehto niihin hetkiin, kun jo pelkkä ajatus liikunnasta saa sinut väsyneeksi.

Venyttele

Venyttely on matalan kynnyksen liikuntalaji, sillä sen voi aloittaa jo sängyssä maatessaan. Säännöllinen venyttely ja kehonhuolto ovat aivan yhtä tärkeitä kuin säännöllinen liikuntakin. Venyttely lisää erityisesti nivelien joustavuutta, sekä tehostaa veren virtausta lihaksiin. Olitpa sitten sängyllä tai sohvalla, onnistut samalla helposti venyttelemään läpi kehon jokaisen lihasryhmän. Muista pitää liikkeet lempeinä ja dynaamisina.  Venyttelyn tehoa ei kannata aliarvioida. Vaikka sinusta tuntuisi todella laiskalta, venyttelemällä teet kehollesi suuren palveluksen.

Kokeile vahvistavia joogaliikkeitä

Vahvistavat joogaliikkeet vievät venyttelyn seuraavalle tasolle. Monesti kipeät lihakset voivat olla osasyynä siihen, ettei liikunta kiinnosta. Joogaliikkeet hellivät kipeitä lihaksiasi ja antavat niille kaivattua energiaa. Venytysten ja lihaksien huollon lisäksi nämä liikkeet lisäävät veren virtausta aivoihin, jolloin tuloksena on pirteä mieli ja rentoutunut keho. Voit etsiä muutamia yksinkertaisia joogaliikkeitä esimerkiksi netistä. Yritä pitää itsesi asennossa useamman minuutin ajan kerrallaan samalla hitaasti hengittäen. Anna lihasten venyä ja rentoutua kunnolla ennen seuraavaan liikkeeseen siirtymistä.

Liiku TV:n edessä

Jos olet valmis seisomaan television edessä istumisen sijaan, olet todennäköisesti valmis myös hieman liikkumaan mainostauoilla.  Tee mainoskatkojen aikana kuntopiiriä, joka sisältää muutamia isoja lihasryhmiä kuormittavia perusliikkeitä, kuten kyykkyjä ja punnerruksia. Kaikkien suurten lihasryhmien läpikäyminen muutaman minuutin aikana ei rasita liikaa, mutta saa veresi virtaamaan ja keskittymiskykysi paranemaan. Television edessä liikkuminen yhdistää hyvin laiskottelun ja liikunnan. Vaikka muutaman minuutin liikkuminen tuntuisi sinusta turhalta, se on todella tehokas keino lisätä liikuntaa päivääsi.

Kävele portaita

Vaikka et olisikaan kuntosalilla, se ei tarkoita ettet voisi laittaa jalkojasi liikkeelle. Suuntaa tasaisin väliajoin kohti lähimpää portaikkoa, ja kävele rappusia ylös ja alas muutamaan kertaan ennen kuin palaat takaisin sohvalle. Portaiden kävely vie todennäköisesti vain muutaman minuutin, joten sinun ei tarvitse varata siihen erikseen aikaa. Ja mikä parasta, portaiden kävely polttaa paljon enemmän kaloreita kuin pelkkä istuminen. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta portaiden kävelyyn, voit myös marssia paikallasi muutaman minuutin, samalla polvia voimakkaasti nostellen.

Siivoa

Jos pystyt liikkumaan talossasi, voit yhtä hyvin hieman siivota samalla, eikö? Pyyhi pölyjä, imuroi tai tiskaa. Siivous korvaa tehokkaasti liikunnan, eikä sinun tarvitse poistua kotoasi. Siivous polttaa helposti satoja kaloreita, varsinkin jos joudut kyykkimään ja kumartelemaan paljon siivouksen lomassa. Tällä tavalla saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, siivouksen ja liikunnan. Siivouksen jälkeen voit palata tyytyväisenä sohvalle tiedostaen, että vaikka tuntisitkin itsesi väsyneeksi, olet silti osoittautunut todella tuottavaksi.

Lähde kävelylle

Tämä vaihtoehto vaatii eniten työtä kaikista, sillä ensiksi sinun täytyy vaihtaa villasukat ulkokenkiin. Kun tämä on tehty, loppu käy kuin itsestään. Pieni kävelylenkki onnistuu aina vaikka olisi kuinka väsynyt. Sinun ei tarvitse lähteä tehokkaalle sauvakävelylenkille, vaan kävele sen sijaan rauhalliseen tahtiin lähiympäristössäsi luontoa katsellen. Raikas ulkoilma tekee ihmeitä sekä henkiselle että fyysiselle terveydelle ilman sen suurempaa vaivaa. Jos kävely tuntuu tylsältä vaihtoehdolta, kuuntele samalla piristävää musiikkia tai radiokanavaa.

Harjoita mieltäsi

Jos et saa houkuteltua kehoasi liikkeelle, harjoita sen sijaan mieltäsi. Etsi mukava istuma-asento, laita silmät kiinni ja hengitä rauhalliseen tahtiin. Yritä keskittyä nykyhetkeen ja omaan hengitykseesi. Tämä harjoitus vahvistaa keskittymiskykyäsi, vähentää stressiä ja lisää mielihyvää. Kun mielesi pääsee irti laiskotteluhaluista, saatat huomata, että kehosi seuraa pian perässä. Meditointi voikin loppupeleissä motivoida kehosi liikkeelle, tunsitpa itsesi kuinka väsyneeksi tahansa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest