20 kiloa Keventäjissä pudottanut Tane kannustaa miehiä laihduttamaan

– Mulla on sellainen käsitys, että miehillä kynnys alkaa laihduttaa on aika korkea. Sellaiseen vanhanajan machoiluun, tyyliin ”alle 100-kiloiset punnitaan neuvolassa”, törmää vieläkin.

Tanen oman kokemuksen mukaan miehen tarvitsee tehdä kolme asiaa, jotka saavat hänet lähtemään mukaan keventämiseen.

– Katsokaa ympärillenne: miltä näyttävät muut samanikäiset hyvässä kunnossa olevat miehet. Sitten menkää sinne vaimon kokovartalopeilin eteen. Katsokaa itseänne ja myöntäkää rehellisesti se mitä sieltä näkyy. Varsinkin, kun löysää vielä sen vyön, jolla maha on kiristetty kylkiin.

– Sitten on tehtävä selkeä päätös ryhtyä toimeen. Ja tärkeä seikka on muistaa, että se päätös on tehtävä itselle ja siitä on pidettävä kiinni. Vähän sama tilanne kuin alkoholisteilla: kenenkään muun taholta patistaminen ei auta vaan suunnan on muututtava itsestä käsin.

– Kolmas asia on hankkia kannustusta ja tukea ympäristöltä. Laihdutuspäätöksen kuuluttaminen missä tahansa itselleen tärkeässä yhteisössä, vaikkapa Facebookissa. Kun jonkin asian päättää ja siitä kertoo sopivissa porukoissa, niin sehän lähtee leviämään ja samalla se kannustaa pysymään päätöksessä. Me miehethän emme mielellämme anna periksi jos lupaus on ääneen lausuttu.

Oma laihdutuspäätös syntyi etelänmatkalla

Ensimmäisen kerran Tane havahtui miettimään laihduttamista kesällä 2011. Painoa 186-senttiselle miehelle oli kertynyt 118 kiloa.

– Kävely rupesi näyttämään, erään entisen presidenttimme tapaan, ankkamaiselta huojunnalta. Kalastusreissuilla pelkäsin, että vene kaatuu, kun heilutan sitä isolla ruhollani.

Naisilla ulkonäköpaineet ovat tunnetusti kovat, mutta eivät ne ole miehillekään aivan vieraita.

– Katselin viime talven Thaimaan reissulla rannalla itseäni nuorempia ja hoikempia miehiä ja totesin, että eihän tässä itse tarvitse uikkareita ollenkaan, kun vatsa peittää sen, mitä peittää pitää. Viimeinen pisara oli kun golfkentillä pienet sievät caddie-tytöt taputtivat vatsaa ja kysyivät, koska vauva syntyy. Silloin ajattelin, että ei helkkari, nyt on tehtävä jotain.

Onnistumisen elementit löytyivät Keventäjistä

Omin avuin paino putosi kolmisen kiloa ja keväällä Tane näki ilmoituksen Keventäjät-testiryhmästä, haki mukaan ja pääsi.

– Oma tavoitteeni 20 kilon pudotuksesta toteutui varsin kevyesti neljässä kuukaudessa. Paino putosi 95 kiloon ja vyötärönympärys kaventui 118 sentistä 95 senttiin.

Keventäjissä syntyi oivalluksia ruokavalion suhteen ja löytyi uusia makuelämyksiä.

– Esimerkiksi olutta tulee ostettu harvemmin ja kevään jälkeen mäkkärit ja pizzapaikat on tullut kierrettyä kaukaa. Tilalle on tullut terveellisempiä ruokia ja ns. rehujen syönti on lisääntynyt valtavasti. Loma-asunnollamme Sysmässä kasvaa kaikenlaisia erilaisia salaatteja ja vihanneksia, joita en aikaisemmin ole osannut arvostaa. Nyt, kun niihin on tottunut, ne jopa maistuvat.

– Ei mua ennen kiinnostanut yhtään paljonko kaloreita on vaikka limsapullossa. Keventäjät-ajasta jäi kiinnostus siihen, mitä tuotteet sisältävät ja tuoteselosteita tulee katsottua kaupassa tosi tarkkaan.

Liikunta on ollut isossa osassa Tanen painonpudotusurakkaa. Rakkaan golf-harrastuksen lisäksi liikuntapaletista löytyy muun muassa pyöräilyä, uintia ja sauvakävelyä.

– Liikunta on moninkertaistunut tässä kevennyshommassa. Keventäjien liikuntasuosituksissa kehotetaan pitämään lepopäiviäkin, mutta mulla niitä ei ole juuri ollut. Toisaalta olen kuunnellut kehoani, ja se sanoo, että liiku kundi vaan. Näin syksyllä kannattaa suunnata tuonne maastoon liikkumaan ja tuoda tuliaisina sieniä ja marjoja. Se jos mikä on hyvää hyötyliikuntaa.

Laihtumisen myötä vaatekokokin on pienentynyt reippaasti.

– Kesällä tyttären tytär pääsi ripille ja silloin piti harkita uuden puvun ostamista. Löysin vaatekaapista vanhan, aikoinaan pieneksi jääneen vaalean puvun ja kappas, sehän sopi taas päälle. Rintataskusta löytyi vielä konfirmaatio-ohjelma kymmenen vuoden takaa kummityttöni rippijuhlista.

Matkalla kevyemmin

Marraskuun alussa Tanella on jälleen edessä pitkä Thaimaan matka. Tyypillisesti ulkomaan matkat ovat haasteellisia keventäjälle, mutta Tane on jo miettinyt valmiiksi miten homma pysyy hanskassa reissussa ja sen jälkeen.

– Facebookiin julkaisen sen, että tulen ihan samassa kunnossa takaisin. Eli lupaus siitä, ettei matka kaada hyvässä mallissa olevaa painonhallintaa. Kyllä sieltä varmasti tulee kommentteja, että heitäs uikkarikuvaa tulemaan niin nähdään, että lupaus pitää.

– Matkalla pelaamme vaimon kanssa golfia ainakin joka toinen päivä. Lisäksi aiomme vuokrata polkupyörät ja tarkoitus on myös nostaa vähän puntteja kuntosalilla.

– Syömisen kanssa tuskin tulee ongelmia, kun välttää kaikki pikaruokapaikat ja ketjuravintolat. Matkalla kannattaa suosia paikallista ruokaa, joka on useimmiten terveellisempää, halvempaa ja paremman makuista. Thaimaalaisessa keittiössä käytetään todella paljon kasviksia.

Esimerkkinä muille

– Ennen reissua aion vielä pudottaa painoa 92 kiloon, joka on itselleni ihan sopiva kilomäärä. Tärkein tavoite on sitten pysyä saavutetuissa mitoissa. Sitä paitsi saisin niin paljon kuittailua, jos alkaisin lipsua taaksepäin. Ruodussa on pysyttävä, kun on kerran itselleen ja vähän muillekin luvannut.

– Mulla on Facebookissa ainakin 15 kaveria, jotka ovat seuranneet ja kommentoineet aktiivisesti kirjoituksiani painonpudotusurakkaan liittyen. Eli kannustajia ja mittareita löytyy. Muutoinkin lähes viikoittain joku kysyy neuvoja onnistuneeseen laihdutukseen.

– Koen, että Keventäjissä mukanaolo oli se kaikkein suurin tekijä siinä, että onnistuin tavoitteissani. Päivittäinen kalori- ja liikuntaseuranta sekä viikoittainen painon seuranta tavallaan pakottaa toimimaan, jos haluaa tosissaan olla mukana ja onnistua. Lisäksi Keventäjät muistutti, jos päiväkirjan ja painon seuranta oli unohtunut jossakin kohtaa. Erinomainen asia, joka piti kontrollissa. Suosittelen Keventäjät-palvelua mielelläni muillekin miehille.

Teksti: Sari Kumpula

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest