Maarit pääsi eroon iltasyöpöttelystä uuden asenteen avulla

Muutosvalmennuksen alussa

”Olen 55-vuotias ikuinen laihduttaja. Annan periksi liian helposti, repsahdan huonon päivän tullen ja sitten taas kadun. Suuresta painonpudotuksesta ei ole kyse (tavoitteenani on pudottaa 7-10kg), mutta sekin tuntuu olevan työn takana. Kymmenessä vuodessa painoni on kohonnut toistakymmentä kiloa.

Painonhallintayrityksissäni en ole aikaisemmin tajunnut ruoan ja liikunnan yhteisvaikutusta. Olen joko syönyt vähemmän, mutta liikunta on jäänyt vähiin tai sitten olen yrittänyt liikkua enemmän, mutta paino ei olekaan laskenut. Nyt ymmärrän kummankin tärkeyden.

Tällä hetkellä minulla on todella otollinen tilanne paneutua painonhallintaan, mutta helmikuun alussa lähden viikon lomalle ja silloin pelkään ”repsahtavani” herkuttelemaan. Monesti stressaantuneena en jaksa ajatella painonhallintaa, vaan ”annan vain mennä”. Siinä on miettimistä, miten päästä näiden aikojen yli niin, että motivaatio pysyisi.

Suunnitelmani on pitää liikuntaa normaalina rutiinina: 2-3 kertaa viikossa kuntosalilla, vesijuoksua, zumbaa ja sauvakävelyä. Aikomuksena on myös pysyä terveellisessä ruokavaliossa: olen huomannut ateriarytmin tärkeyden. Kiireessä on tullut naposteltua kaikenlaista eteen sattuvaa ja kunnon ruoka on jäänyt vähemmälle. Tästä suunnitelmasta aion pitää kiinni. Haastavaa on siinä vaiheessa, kun painon on saanut tuohon ihannelukemaan. Siinä vaiheessa on paha päästää irti, vaan täytyy jatkaa samaan tahtiin ja oppia tämä ”uusi elämä” terveellisellä ruokavaliolla.

Muutosvalmennus jatkuu

Loma oli rentouttava. Olimme varanneet ns. all inclusive -matkan ja se jännitti todella painonpudotuksen kannalta. Ilmeisesti matka oli sopivassa kohtaa tätä ”uutta elämää” koska osasin pitää itseni melko hyvin kurissa. Pieniä herkkuja tuli maisteltua, mutta ei sentään lähellekään ähkyä. Nautin hyvistä hedelmistä ja vihanneksista sekä kanasta ja lihasta. Tällä hetkellä olen lähes samassa painossa kuin ennen matkalle lähtöäni.

Olen päättänyt, että tämä ei ole pelkkä nopea dieetti, vaan tosissaan opettelen syömään oikein, pidän ateriarytmin ja liikun säännöllisesti. Aikaisemmin minulla oli pelkästään se tavoitepaino mielessä ja tavoitteen jälkeen annoin sitten vanhojen tottumusten palata. Tuntuu, että jo tämän puolentoista kuukauden aikana olen saanut paljon lisää energiaa itselleni. Tuntuu mukavalta, kun jotkut vaatteet ovat väljentyneet eivätkä ahdista.

Muutosvalmennuksen lopussa

Loman jälkeen painonpudotus tuntui jämähtäneen hetkeksi aikaa, mutta nyt on ihan selkeästi taas menty eteenpäin. Voi olla, että tuota tavoitetta täytyy vielä vähän jengata, mutta olen ihan tyytyväinen jo tähän vauhtiin. Liian kova tahti voi olla vain vahingollista. Nyt en etsi hetken kestävää hyvää tunnetta vaan toivottavasti loppuelämän kestävää hyvää oloa.

Käytännön tasolla olen siirtynyt tummaan leipään ja pidän huolta ateriarytmistä. Olen ollut aikamoinen iltasyöppö, mutta tuo rytmin mukana se on jäänyt pois. Korkeintaan syön hedelmän tai rasvatonta viiliä marjojen kera. Herkuttelua en ole edes kaivannut. Suunnittelen päässäni tulevat ateriat ja samoin liikunnan. Tietysti aina tulee jotain, mikä muuttaa suunnitelmia, mutta ne siirtyvät sitten esim. seuraavalle päivälle. Nyt ainakin tuntuu, että en sorru herkutteluun vaan saan pidettyä tuon ruokarytmin. Ja silti jonakin päivänä viikossa voi vähän sallia itselleen jotain extraa.

Olen tosissaan huomannut sen, että ei kannata hötkyillä, eli hiljaa hyvä tulee. Ei näläntunteella saa aikaan kuin pahaa oloa ja valtavaa tarvetta naposteluun. Tästä on hieno jatkaa eteenpäin kohti kesää ja aurinkoa ja kevyempää oloa.

Psykologin kommentit

Maaritin tarinasta on helppo nähdä, mitkä olivat hänen onnistumisensa kulmakivet. Ensinnäkin hän oivalsi aiemmin keskittyneensä painonhallinnassa joko syömiseen tai liikuntaan. Nyt Maarit lähti rakentamaan suunnitelmaa, missä molemmat tekijät huomioitiin sopivassa suhteessa. Esiin nousi myös pysyvän painonhallinnan aja o, ateriarytmistä huolehtiminen. Oikean rytmin myötä Maarit huomasi iltasyöpöttelyn tarpeen jäävän pois ja tämä on monen muunkin kokemus. Vaikka alussa tuntuu oudolta ratkaista liiallisen syömisen ongelma syömällä säännöllisesti, se on ainoa tapa napostelun lopettamiseksi. Syömisen rajoittaminen tai erilaiset lakot eivät toimi pitkään ja johtavat vain totaalirepsahdukseen, mikä oli Maaritillekin tuttua. Väliin tulevat lomamatkat ja juhlakaudet voi ottaa rennommin, kun perusrytmi säilyy ja pitää huolta siitä, ettei paino lähde nousuun. Maarit totesi viisaasti, että pelkän tavoitepainon sijaan hän keskittyy enemmän uudenlaiseen tekemisen malliin, jossa syöminen ja arkiliikunta suunnitellaan etukäteen. Kun suunnitelmallisuus ja pitkän aikavälin ajattelu on korvannut nälässä sinnittelyn, ei ihme, että Maarit lopetteli muutosvalmennuksen luottavaisin mielin kesälomia odotellen!

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest