70 kiloa pudottanut Anu: ”Viimeinkin uskalsin laihtua!”

Eläkkeellä oleva Anu Vahtera on viihtynyt koko elämänsä koirien parissa ja hän harjoitti kenneltoimintaa 10 vuotta. –”Koirien kanssa puuhastelu on mitä suurimmassa määrin toisista huolehtimista. Muutettuani eron jälkeen Sipoosta tänne Keravalle pienempiin tiloihin luovuin 2009 lopulta viimeisestäkin newfoundlandinkoirastani. Silloin jäi enemmän aikaa itselle ja saatoin taas keskittyä toiseen ”rakkaaseen harrastukseen”, nimittäin laihduttamiseen”, hän kertoo.

Anun laihdutushistoria on hurja. Jo 8-vuotiaana hänet passitettiin dieetille sairaalaan ylipainon vuoksi. Parikymppisenä hän oli suorittanut monta tiukkaa laihdutusohjelmaa sekä käynyt ohutsuolen ohitusleikkauksessa. Sekään ei pitemmän päälle auttanut, vaan kilotaistelu jatkui vuosien mittaan lukemattomilla laihdutuskuureilla. ”Tästä aiheesta saisin kirjoitettua vaikka romaanin, ja siltikään en enää edes muista, mitä kaikkea on tullut kokeiltua elämän varrella”, Anu sanoo.

Tärkeitä päätöksiä

12.1.2012 on Anun elämässä tärkeä päivämäärä. ”Olin epätoivoinen. Kaikki elämäni aikana laihdutetut kilot olivat aina tulleet takaisin. Painoin 125 kg ja liikuin kyynärsauvoilla polvien pahan nivelrikon takia. Mikään ei huvittanut, istuin tietokoneella päiväkaudet ja liikunta rajoittui siihen, että köpöttelin hiljaa kävelysauvoilla autolleni. Olo oli kuin ysikymppisellä”, hän muistelee. –”Eräällä itselleni tärkeällä keskustelufoorumilla päätettiin perustaa laihdutusryhmä. Vaikka pelkäsin kauheasti epäonnistumista, otin yhteyttä ryhmän perustajaan ja sanoin haluavani tosimielellä mukaan ryhmään. Samana päivänä liityin myös Keventäjiin”, Anu kertoo.

Anu valitsi Keventäjät, koska oli kiinnostunut mahdollisuudesta seurata säännöllisesti syömistään ja liikkumistaan päiväkirjan avulla. Myös Keventäjien terve lähtökohta painonhallinnalle ja huippuasiantuntijat vakuuttivat. Anu oli prosessoinut pitkään, jo vuosia, omaa tilannettaan ja tiesi paljon laihduttamisesta. Hän päätti unohtaa ulkopuolisten neuvojen ja ohjeiden orjallisen noudattamisen ja kuunnella enemmän itseään. Hän halusi löytää itselleen sopivan tavan laihduttaa ja hallita painoaan.

Uudistunut ruokavalio ja liikunta

Isoimpana tavoitteena oli laittaa ruokavalio täysremonttiin. ”Vuosikaudet söin vain karjalanpiirakoita, vuohenjuustoa, makkaraa, suklaata ja lakritsaa. Olin suorastaan makkara- ja suklaa-addikti. Havahduin taas miettimään ruokavaliotani ajokortin terveystarkastuksen yhteydessä, jossa verenpaineeni todettiin olevan reippaasti koholla”, Any kertoo. Laihtumispäätöksen myötä kilot alkoivat pudota nopeasti. –”Noin 10 kilon pudotuksen jälkeen kerroin silloiselle naapurilleni, että minulla on tällainen laihdutusprojekti päällä. Hän innostui kovasti ja kannustukseksi lainasi minulle kuntopyöräänsä. Aluksi en meinannut edes päästä siihen istumaan ja jaksoin polkea 5 minuuttia”, hän muistelee.

Anu ei kuitenkaan antanut periksi. Hän alkoi kävellä päivittäin kävelysauvoilla hissukseen sisätiloissa ja polkea kuntopyörää sen minkä jaksoi. Sisukkuus on tuottanut tulosta: nykyään hän kuntopyöräilee 50 minuutin intervalliharjoituksia, joista kertyy kilometrejä lähemmäs 20. Tunnin reippaat sauvakävelylenkit maistuvat nyt ulkoilmassa. Lihaskuntoa hän ylläpitää joogavenyttelyllä.

Anun uudistuneissa ruokailutottumuksissa on monta painonhallinnan kannalta hyväksi havaittua asiaa. Kulmakivenä on säännöllinen syöminen riittävän usein ja pienin annoksin. Annoksien koostamisessa hän käyttää apuna lautasmallia ja ruuan punnitsemista tarpeen mukaan. Perunan ja pastan sijaan hän nauttii paljon erilaisia kasviksia ja salaatteja. Proteiinia on myös oltava riittävästi, koska se pitää kylläisenä. Leipää Anu syö vähän ja hänen suosikkinsa ovat Vuohelan Herkun tattarileivät. Hän pyrkii pitämään myös suolankäytön alhaisena ja juomaan riittävästi vettä päivittäin.

Anu täyttää edelleen päivittäin syömisensä ja liikkumisensa Keventäjien päiväkirjaan. Hän uskoo sen pitävän paremmin ruodussa. Päivittäistä kalorimäärää, painoa ja vyötärönympärysmittaa on myös helppo seurata päiväkirjan avulla. Terveysseurantaan hän merkitsee verenpainemittauksen tulokset. Laihduttaminen ja liikkuminen ovat parantaneet huomattavasti verenpainearvoja ja helpottaneet polven nivelrikkoa.

Mielen voimaa

Anun mielestä laihduttaminen on sujunut tällä kertaa yllättävän helposti. Hän myös uskoo, että kilot eivät enää palaa: –”Tiedän onnistuneeni siitä syystä, että tällä kertaa olen ollut henkisesti valmis muuttamaan elämäni suuntaa. Se on vaatinut päästämistä irti monenlaisista peloista ja menneistä painolasteista, jotta tilaa uudelle on päässyt syntymään. Olen aika jääräpäinen ihminen, joten tähän pisteeseen pääsy on minun kohdallani ollut pitkä prosessi.”

Anun mukaan kaikkein tärkeintä laihdutusprosessissa on ehdottomasti henkinen puoli: –”Vaikka tarjolla olisi minkälaisia ravinto- ja liikuntaohjeita, lähtee prosessi liikkeelle aina omasta sisimmästä, mielen tasolla. Käytännössä ratkaisevaa on löytää itselleen sopiva tapa laihduttaa ja sitten elää uusilla, hyväksi kokemillaan tavoilla loppuikänsä. Liian rajut jutut ja ihmedieetit eivät tule toimimaan pitemmän päälle. Kokemusta on.” Anun terveiset keventäjille: laihduttaminen kannattaa. Itsestään huolehtiminen ja ylipainosta luopuminen on suurinta rakkautta itseään kohtaan.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest