4 piilosokeripommia – syötkö näitä liikaa?

Makeiden herkkujen lisäksi sokeria saattaa kertyä ruokavalioon niin sanottuna piilosokerina. Joitakin sokeria sisältäviä tuotteita tulet mahdollisesti syöneeksi jopa päivittäin tiedostamatta niiden todellista ravintosisältöä.

Keventäjän kannattaa muistaa, että kohtuus on hyväksi myös sokerin kohdalla. Kaikkea sokeria ei tarvitse leikata ruokavaliosta, mutta on hyvä tiedostaa, mistä ruoista sokeria saa. Real Simple listasi neljä esimerkkiä piilosokeria sisältävistä tuotteista.

Jogurtti

Jotkut makeutetut jogurtit saattavat sisältää sokeria useita teelusikallisia. Rasvaton jogurttikaan ei takaa välipalan terveellisyyttä, sillä vähärasvaisuudesta huolimatta jogurttisi saattaa olla kyllästetty sokerilla. Tärkeää onkin katsoa purkin ainesosaluetteloa, joka paljastaa totuuden jogurtin sokeripitoisuudesta.

Jogurttia ei ole kuitenkaan tarpeen karsia kokonaan ruokavaliosta, riittää, että käytät sitä kohtuullisesti tai vaihdat jogurtin maustamattomaan versioon.

Muromysli

Maustamaton jogurtti ei tee aamiaisestasi terveellistä, jos sekoitat jogurtin joukkoon makeaa muromysliä. Muromyslit ovat usein niin sokeripitoisia, että ne sopivat enemmänkin jälkiruoaksi kuin aamiaiseksi tai välipalaksi.

Urheilujuomat ja mehut

Tarkista urheilujuomasi sokeripitoisuus ennen kuin nautit sen liikuntasuorituksen jälkeen. Juoman sokeripitoisuus saattaa yllättää. Myös täysmehut sisältävät runsaasti sokeria, vaikka niissä ei lisättyä sokeria olekaan. Vesi onkin keventäjälle paras vaihtoehto janojuomaksi. Jos et ole valmis luopumaan mehuista, laimenna mehua reilusti vedellä, niin saat leikattua hieman juomasi sisältämää sokeri- ja energiamäärää.

Salaatinkastike

Salaatti itsessään on terveellinen lisuke ja ruokaisana versiona vaikkapa mainio lounas. Salaatinkastikkeissa piilee kuitenkin usein reilusti sokeria, joten ihan mitä tahansa kastiketta annoksen päälle ei kannata lorauttaa. Suosi valmiskastikkeiden sijasta oliiviöljyä ja viinietikkaa, joita voit maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä ja sitruunamehulla.

Ketsuppi

Ketsuppi ei ole niin harmiton mauste kuin ehkä kuvittelet, sillä se sisältää runsaasti sokeria. Jos siis tapanasi on lisätä ketsuppia lähes joka ruokaan, kokeile vähentämistä tai suosi vaihtoehtoja, joissa sokerin määrää on leikattu.

Lähde: Real Simple

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest