206 hyvää syytä nauttia maitoa ja maitovalmisteita

Islantilaisessa tutkimuksessa maitovalmisteiden käytöllä oli myönteinen yhteys luuston tiheyteen ja mineraalipitoisuuteen, kun niitä nautittiin nuorena, aikuisena ja ikääntyneenä.

Tutkimuksessa selvitettiin ikääntyneiltä islantilaisilta, kuinka usein he olivat nauttineet maitovalmisteita. Säännöllinen maitovalmisteiden kulutus nuoruudesta nykyisyyteen liittyi vahvempaan luustoon. Vahvimmillaan yhteys luustoon oli maitovalmisteiden kulutuksella keski-iässä. Päivittäin tai useammin maitoa tai muita maitovalmisteita nauttineilla luuston vahvuuden mittarit näyttivät parempia lukemia kuin harvoin tai ei lainkaan niitä nauttineilla.

Tutkimukseen osallistui lähes 5 000 ikääntynyttä islantilaista.

Tuoreessa usean tutkimuksen analyysissä löydettiin myönteinen yhteys maidon kulutuksen, luuston mineraalipitoisuuden ja -tiheyden välillä. Maidon kulutus vähensi luuston hajotusta. 11 tutkimuksen tarkastelussa oli yhteensä lähes 2 400 tutkittavaa.

Suomessa usein ajatellaan, että muualla maailmassa kalsiumia saadaan riittävästi maitovalmisteista huolimatta. Tuore korealaistutkimus osoittaa päinvastaista: Kolmella neljästä korealaisnuoresta kalsiumin saanti on riittämätöntä. Leikki-ikäisistäkin noin puolet saa liian vähän kalsiumia.

Korealaisten tärkein kalsiumin lähde ovat maitovalmisteet, jotka kattavat 35 prosenttia kalsiumin kokonaissaannista. Muita kalsiumin lähteitä lapsilla ja nuorilla ovat kasvikset, viljat ja merenelävät.

Maitovalmisteista saatava kalsiumin osuus vähenee leikki-ikäisyydestä nuoruuteen. Korealaistutkimuksen tutkijat toteavat johtopäätöksissään, että koska nuoret vähentävät maitovalmisteiden kulutusta, kalsiumia riittämättömästi saavien nuorten osuus kasvaa. Nuorten ja heidän vanhempiensa terveysvalistukseen pitäisi panostaa entistä enemmän ja rohkaista kalsiumia sisältävien elintarvikkeiden kulutukseen.

Lähde: Maito ja terveys

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest