5 yleistä laihdutusmyyttiä: Älä usko näitä

Myytti 1: Älä syö iltaseitsemän jälkeen

Ei ole olemassa mitään tiettyä kellonaikaa, jolloin ei saisi syödä. Ihmisillä on erilaiset päivärytmit, ja jokaisen on syytä syödä järkevästi oman rytminsä mukaan. Myöhäisen illallisen syöminen ei lihota ketään, vaan päivän mittaan syöty kokonaisenergiamäärä ratkaisee.

Myytin syntyminen saattaa liittyä siihen, että monilla ihmisillä on tapana syödä päivällä vain kevyesti ja ahmia illalla ylenmäärin ruokaa. Iltanapostelu saattaa myös olla televisioon katseluun yhdistetty tapa.

Myytti 2: Elimistö ei tarvitse hiilihydraatteja

Elimistö tarvitsee toimiakseen sekä hiilihydraatteja, proteiineja sekä rasvoja. Hiilihydraatit ovat myös välttämättömiä serotoniinin tuotannolle.

Niitä tarvitaan myös liikkumiseen. Hiilihydraattitarvetta kannattaa täyttää syömällä kasviksia, hedelmiä ja kokojyväviljaa, joissa kaikissa on reilusti kuitua.

Myytti 3: Paleodieetti on paras

Paleodieetti perustuu ruokavalioon, jota kivikauden metsästäjä-keräilijät oletettavasti söivät. Paleoruokavalioon kuuluu lihaa, kalaa, munia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Se ei sisällä viljoja, maitotuotteita, papuja, suolaa tai sokeria. Maitotuotteissa, täysjyväviljassa ja pavuissa on kuitenkin paljon hyviä ravintoaineita, joita ei kannata jättää pois ruokavaliosta.

Myytti 4: Mehudieetti on välttämätön, jotta keho puhdistuisi

Mehudieetti ei sisällä proteiineja tai rasvaa, jotka ovat elimistölle tärkeitä ja välttämättömiä. Jos elimistö ei saa proteiinia, lihakset alkavat menettää massaa.

Paaston ajatellaan antavan suolistolle mahdollisuuden levätä ja elimistölle aikaa puhdistautua kuona-aineista. Tutkimustulokset eivät kuitenkaan tue paaston oletettuja terveysvaikutuksia. Paasto on kertateko, ja jos suurimman osan vuodesta elää elimistöään rasittaen, muutaman päivän puhdistautumisesta ei ole mitään hyötyä.

Myytti 5: Rasvan syöminen lihottaa

Päivittäisestä energiasta 25-35 prosenttia tulisi olla rasvoja. Elimistö tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja oikeastaan lähes kaikkeen toimintaan. Välttämättömät rasvahapot on saatava ravinnosta, ja näistä elimistö pystyy tuottamaan muita tarvittavia rasvahappoja. Parhaat välttämättömien rasvahappojen lähteet ovat kasviöljyt ja rasvainen kala.

Ylipaino ei johdu siitä, että ruokavaliosi sisältää rasvoja. Todennäköisempiä syitä liikaa syömiselle ovat käyttäytymismallit. Saatat syödä liikaa esimerkiksi siksi, että syöt silloinkin kun ei ole nälkä, yrität syömällä saada itsesi paremmalle tuulelle, tai jätät aterioita väliin ja ahmit siksi myöhemmin liikaa ruokaa.

Lähteet: refinery29.com, Keventäjien asiantuntijat

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest