Grillaus onnistuu parvekkeellakin

Erilaisia ja erihintaisia grillejä on runsaasti tarjolla. Valitse grilli käytön ja normaalin ruokailija- määrän mukaan. On turha hankkia suurta ja kallista grilliä pieneen perheeseen, jos vieraita kerääntyy grillin ympärille vain kerran pari kesässä. Hiili-, kaasu- ja sähkögrilleistä löytyy hyviä vaihtoehtoja monenlaiseen tarpeeseen. Myös muurinpohjalevyllä/pannulla on omat kannattajansa.

Parvekkeella ja lasitetulla terassilla voi myös grillata, kunhan huolehtii tuuletuksesta. Kaikissa taloyhtiöissä grillaaminen parvekkeella ei ole sallittua, joten asia on hyvä tarkistaa. Hiili- ja kaasugrillit ovat useimmiten kiellettyjä.

Ostimme tänä kesänä kaksihenkiseen perheeseemme sähkögrillin ja se on osoittautunut pienessä perheessä hyvin käyttökelpoiseksi. Siinä mahtuu grillaamaan kahdelle henkilölle hyvin pääruuaksi lihaa, kalaa, makkaraa tai broileria ja lisäkkeeksi erilaisia kasviksia. Myös perunat ovat onnistuneet lohkoina tai viipaleina. Läpiveto lasitetulla parvekkeella lennättää käryt taivaantuuliin. Tietysti lopputulos ei ole aivan samanlainen kuin esim. hiiligrillillä, mutta helppoa ja hauskaa se on. Valitsemamme sähkögrilli on myös helppo puhdistaa, koska pinnoitetun parilalevyn saa helposti irti.

Isommalle joukolle grillissä on kypsynyt alkuruuaksi mm. isoja raakoja katkarapuja vartaassa.

Kasviksista grillaukseen sopivat erittäin hyvin mm. kesäkurpitsa, munakoiso, sipuli, paprika, maissintähkä, isot herkkusienet, kiinteät tatit, bataatti ja tomaatti. Grillausaika vaihtelee eri kasviksilla ja kasvispalojen paksuudesta riippuen. Tomaatti valmistuu hyvin nopeasti ja se kypsyy helposti liikaakin, ellei ole tarkkana. Tuore vastapoimittu maissi ja esikypsennetty maissi saavat hyvällä hiilloksella aika nopeasti kauniin värin.

Hedelmistä löytyy uusia herkullisia makuja, kun ne grillaa. Monet hedelmät kuten tuore ananas viipaleina ja persikat kokonaisina tai puolikkaina sopivat sekä pääruuan lisäkkeeksi että jälkiruuaksi. Makea omena (hapan omena soseutuu nopeammin) sopii grilliin paksuhkoina viipaleina ja maistuu myös sekä pääruuan lisäkkeenä että jälkiruokana. Sipaise hedelmien pinnat halutessasi öljyllä, silloin ne eivät tartu ritilään. Banaani kypsyy grillissä kätevimmin kuoressaan.

Perunaa voit grillata folioon kietaistuna tai kuoripäällisenä keskilämmöllä ahkerasti käännellen, ettei peruna pala. Esikeitetyt pienet esim. uudet perunat kypsyvät hauskasti vaikka vartaissa.

Leikkaa kasviksista ja lihasta tai kalasta samankokoisia kuutioita, kun grillaat sekavartaita. Voitele kastikkeella vasta kypsymisen loppuvaiheessa. Lohikuutiot vartaassa kypsyvät hetkessä, joten kirsikkatomaatit sopivat niiden kanssa. Uuden maun lohelle ja muille kaloille grillauksessa antaa japanilainen wasabitahna (wasabia saa myös jauheena). Sekoita sitä öljy- tai soijakastiketilkkaan ja voitele kalan pinnat.

Grilliruokien kanssa maistuu aina raikas salaatti. Makoisan salaattipohjan raastat esim. varhais-, kesä-, tai kukkakaalista. Lehtisalaatit sen sijaan lössähtävät nopeasti ikävän näköisiksi.

Vinkkejä grilliruuan valmistamiseen

  • •Varaa Grillin lähelle valmiiksi tarvittavat välineet: pihdit, lasta, sivellin, kinnas, leikkuulauta, talouspaperi ja veitsi.
  • Ota raaka-aineet huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta.
  • Käsittele raa´at ja kypsät lihat aina eri välineillä ja eri astioissa.
  • Grillaa porsas ja broileri aina kypsiksi, kun taas naudanlihan voit kypsentää maun mukaan.
  • Keskiverto grillausaika noin puolentoista sentin lihapalalle on 7–10 minuuttia.
  • Poista liiat marinadit on ennen grillausta.
  • Muista kala myös se on maukasta grillattavaa ja kypsyy nopeasti.
  • Kasvikset kypsyvät tasaisimmin miedolla lämmöllä ja viipaleiksi tai lohkoiksi leikattuina.
  • Grillivarusteiden säännöllinen huolto ja puhdistaminen pitävät välineet kunnossa.
  • Hae reseptihausta sanoilla grillattu, grillatut, pariloitu.

Grillireseptejä

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest