Hunaja vai sokeri – kumpaa kannattaa käyttää?

Tavallinen sokeri on sakkaroosia, joka sisältää 50 prosenttia glukoosia eli rypälesokeria ja 50 prosenttia fruktoosia eli hedelmäsokeria. Hunajassa glukoosia on noin 37 prosenttia ja fruktoosia 41 prosenttia. Niiden lisäksi hunajassa on vettä ja muita sokereita.

Luonnontuotteena hunaja saattaa sisältää pienissä määrin esimerkiksi kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, seleeniä ja joitakin vitamiineja. Hunajaa voi siis pitää elintarviketeollisuuden käsittelemää sokeria ravintorikkaampana, mutta on hyvä huomioida, etteivät hunajan sisältämät hyvät ravintoaineet ole kokonaisruokavalion kannalta kovinkaan merkityksellisiä, sillä määrät ovat hyvin pieniä. Terveellisessä ruokavaliossa kokonaisuus merkitsee yksittäisiä ruoka-aineita enemmän.

Sokerissa on enemmän energiaa

Sokerissa on energiaa 406 kilokaloria 100 grammaa kohden, 100 grammaa hunajaa taas sisältää 330 kilokaloria. Teelusikallisessa hunajaa on kuitenkin hieman enemmän energiaa kuin teelusikallisessa sokeria. Ero ei ole suuri, jos makeuttajia käyttää kohtuudella.

Onkin hyvä muistaa, että sokerin osuus kokonaisenergiasaannista olisi hyvä olla maksimissaan 10 prosenttia, mikä tulee piilosokerien myötä helposti täyteen.

Lähteet: huffingtonpost.com, livestrong.com, Keventäjät-asiantuntijat

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest