Jääkaappi kuntoon – Edistä laihtumistasi vaihtamalla nämä tuotteet

Valmisateriat ja einekset

Einesten ja valmisaterioiden ravintoainepitoisuudessa on toivomisen varaa, ja usein niissä on myös liikaa suolaa. Monissa valmisruuissa lihan tai kalan osuus on myös huomattavasti pienempi kuin kotiruoassa. Suosi mieluummin itse tehtyä: kun teet ruoan kotona tuoreista raaka-aineista, tiedät mitä saat.

Jos kuitenkin haluat välillä syödä eineksiä, syö maksalaatikko ja mikrolasagne lautasmallin mukaan: lisää rinnalle salaattia ja muita tuoreita ainesosia. Kannattaa suosia tuotteita, joissa on Sydän-merkki. Puolivalmisteiden kohdalla kannattaa tarkistaa, kuinka paljon ne sisältävät lisä- ja säilöntäaineita. Olisi tärkeää, ettei näitä tulisi joka päivä monesta eri tuotteesta. Myös vähän lisäaineita sisältäviä valmisruokia ja puolivalmisteita on olemassa.

Jos eineksiin turvautuu vain harvoin, ei ole niin tarkkaa, mitä silloin valitsee. Mitä useammin valmisaterioita syö, sen tärkeämpää on tehdä niiden suhteen viisaita valintoja.

Makkarat, leikkeleet ja lihajalosteet

Rasvainen grillimakkara sisältää rasvaa noin 25 prosenttia, kun taas kevyimmissä grillimakkaroissa sitä on noin kolme prosenttia. Kalkkunaleikkeleessä on rasvaa noin kolme prosenttia, meetvurstissa taas jopa 34 prosenttia.

Keventäjän kannattaa valita ostoskärryynsä vähärasvaista lihaa, esimerkiksi naudan paistia, marinoimatonta broileria, karitsaa tai kalkkunaa. Riista ja monet eksoottiset ulkomaiset lihat ovat luonnostaan vähärasvaisia. Myös jauhelihaa on saatavilla vähärasvaisena. Kokolihaleikkeleet ovat painonhallinnan kannalta parempia leivänpäällysteitä kuin rasvaiset leikkeleet ja makkarat.

Runsas lihajalosteiden syöminen on tutkimusten mukaan yhteydessä lisääntyneeseen paksusuolisyövän riskiin. Jos kuitenkin syöt makkaraa vain harvoin, voit valita mitä tahansa lajia.

Rasvaiset kermat ja maidot

Keventäjän ykkösvalinta ruuanvalmistukseen ovat kasvirasvaa sisältävät alle 15 %:n ruuanvalmistustuotteet. Kaikissa tuoteryhmissä vähärasvaisten vaihtoehtojen valikoima on nykyään melko suuri. Jos 2 % kevytkermaviili tuntuu turhan laimealta, sen ja 42 % smetanan välillä on pitkä rivistö muita mahdollisuuksia. Jo pelkkä kevytmaidon vaihto rasvattomaan maitoon näkyy vaa´assa.

Mehut ja limsat

Laihduttajan on syytä välttää runsaasti sokeria sisältäviä juomia. Sokeripitoiset juomat lisäävät energiansaantia ja siten myös nostavat painoa.

Limua lipittämällä laihduttaja saa lähes huomaamattaan runsaasti turhaa energiaa, joka ei saa aikaan samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin saman energiamäärän nauttiminen kiinteänä ruokana. Tutkimusten mukaan sokerittomat limutkin saattavat vaikeuttaa painonhallintaa ja lisätä ruokahalua. 

Juotko paljon tuoremehua? Tuoremehu on energiamäärältään jokseenkin limsan veroista. Syö mieluummin tuoreita hedelmiä ja juo vettä janoosi.

Alkoholijuomat

Alkoholissa on energiaa lähes yhtä paljon kuin rasvassa. Vaikka juomissa olisi paljonkin energiaa, juotu energia ei tuo kylläisyyttä. Alkoholi itsessään lisää ruokahalua ja pienessä hiprakassa itsekuri on usein heikompaa eivätkä ruokavalinnat aina ole kovin terveellisiä.

Kostean illan jälkeen seuraa usein myös surkea aamu. Krapulassa maistuu kaikki epäterveellinen ja syömistä on melko vaikeaa kontrolloida. Liikuntaa ei tietenkään suositella hiprakassa eikä myöskään krapulassa ja jos alkoholia juo usein, liikuntaharrastukset saattavat jäädä kokonaan. Näistä tekijöistä kertyy iso summa ja alkoholin vaikutus ylipainoon on kiistaton. Painonhallinta helpottuu kuin itsestään, kun vähennät siiderien ja saunakaljojen määrää.

Tyhjä vihanneslokero täyteen!

Pyri syömään niin, että ainakin puoli kiloa päivittäisestä ruoasta olisi hedelmiä, marjoja sekä kypsiä tai raakoja kasviksia makusi mukaan. Tiesithän, että jo yksi omena ja iso porkkana tekevät jo yhteensä 300 grammaa?

Huolehdi siis, että jääkapistasi löytyy aina jotakin tuoretta ja nauti välipalaksi pullan sijaan mieluummin vaikkapa hedelmä. Jo pelkkä kasvisten määrän lisääminen ruokavalioon saattaa edesauttaa laihtumista, kun muut epäterveellisemmät jäävät vähemmälle kuin itsestään.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest