Karista kilot kasviksilla – poimi helpot ja maukkaat vinkit

Opettele uusia ruoanlaittotapoja

Paistaminen on yleinen ruoanvalmistustapa, mutta se ei suinkaan ole ainoa. Esimerkiksi vihannesten ja juuresten paahtaminen uunissa tekee niistä makean makuisia. Kokeilla paahtaa mielivihanneksiasi, kuten porkkanoita, paprikoita ja sipulia. Kokeile myös höyrytystä ja haudutusta, jolloin saat ruoastasi nopeasti maukasta ja terveellistä ilman rasvaa. Höyrytys säilyttää hyvin kasvisten rakenteen ja ravintoaineet.

Anna tofulle mahdollisuus

Moni on ehkä kokeillut pehmeitä, maustamattomia tofukuutioita ruoanlaitossa ja pettynyt. Tofu tulee kuitenkin kuivata ja marinoida hyvin ennen käyttöä, jolloin rakenne ja maku paranevat. Tofu onkin erinomainen proteiininlähde, sillä se on vähärasvainen ja vähäkalorinen näläntaltuttaja. Anna tofulle uusi mahdollisuus, ja ota hyvä kasviproteiininlähde ruokavalioosi.

Käytä enemmän mausteita ja yrttejä

Ruokaan saa helposti makua myös ilman voita, suolaa ja kermaa. Yrtit ovat hyvä tapa lisätä makua aterioihin ilman turhaa rasvaa ja kaloreita. Kokeile rohkeasti etnisiä mausteita ja erilaisia mausteseoksia. Tuliset mausteet lisäävät kehon lämmöntuotantoa, jolloin aineenvaihdunta ja rasvanpoltto kiihtyvät.

Tuoreet yrtit puolestaan tuovat ruokaan lisää väriä ja makua. Yrtit kiihottavat myös maku- ja hajuhermoja, sekä sisältävät vitamiineja ja hivenaineita.

Korvaa sokeri banaaneilla

Leivoksista saa helposti terveellisempiä korvaamalla sokerin banaanisoseella. Muusattu banaani soveltuu monenlaiseen leivontaan ja ruoanlaittoon myös kananmunan korvikkeena. Kokeile banaaneja mehevöittämään myös pannukakkuja ja puuroja. Banaanilla on paljon hyödyllisiä ravintoaineita, kuten kramppeja estävää kaliumia ja magnesiumia. Banaanin kuidut puolestaan tasapainottavat vatsan toimintaa.

Marinoi ja mausta salaatti

Salaatti mielletään monesti tylsäksi ja mauttomaksi, jolloin epäterveelliset vaihtoehdot houkuttavat lounassalaattia enemmän.  Marinoimalla lihan tai tofun teet salaatista helposti maukkaamman ja houkuttelevamman. Kokeile marinoida salaatin liha, tofu tai juusto inkiväärillä ja chilillä. Inkivääri kiihdyttää aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöä, kun taas chili sisältää C – ja E-vitamiinia.

Käytä raskaiden salaatinkastikkeiden sijasta maukasta balsamicoa.

Korvaa kerma tomaattimurskalla

Käytä tomaattimurskaa ruoanlaitossa kerman korvaajana. Tomaattimurska on maukas, mutta vähäkalorinen tuote. Tomaattimurskalla saat helposti makua esimerkiksi lihamurekkeeseen ja erilaisiin kastikkeisiin. Tomaattimurska sopii hyvin myös keittojen pohjaksi tai dippikastikkeeksi. Tomaattimurska valmistuu helposti myös kotona tuoreista tomaateista, jolloin voit lisätä sekaan mausteita ja yrttejä mielesi mukaan.

Lähde: Huffington Post

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest