Keventäjä kysyy:
Olen karkkiriippuvainen. En vain kykene vastustamaan suklaata ja salmiakkia. Syön niitä paljon kerralla. Onko sinulla mitään vinkkiä, millä tätä kiusausta voisi vastustaa?
Keventäjien ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa:
Herkkuhimoon vaikuttaa monet asiat. Ensin on tärkeää että syöt säännöllisesti 3-4 tunnin välein, syöt paljon kasviksia ja riittävästi proteiinia eli lihaa, kalaa, kanaa, munaa, maitotaloustuotteita (sokeroimattomia), palkokasveja tai pähkinöitä joka aterialla. Proteiinia tulisi saada 25-30 % energiasta. Mieti myös millaisia hiilihydraatteja syöt, valitse hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa, mutta vältä sokeria ja valkoista viljaa ruuassa. Muista että tarvitset myös rasvaa, noin 30 % eli noin 60 g päivässä.
Jos ateriarytmi ja ruokavalion laatu on kunnossa, voi kysessä olla tapa- tai tunnesyöminen. Ennen syömistä on hyvä miettiä, miksi syöt? Pohdi mihin tarpeeseen syöt ja yritätkö paikata ruualla tunnetilaa, stressiä, yksinäisyyttä, ahdistusta. Ruoka ei auta tunteisiin, vaan tunteista selviää tuntemalla ja jakamalla. Makeahimosta on Keventäjissä monta artikkelia, niistä saat varmasti lisäapua, lisäksi kirja Tunteet ja Syöminen (Kirjoittaja: Kristeri Irene) on lukemisen arvoinen. Tunne- ja tapasyömiseen voi vaikuttaa, mutta se voi viedä aikaa. Älä lannistu, sillä harjoittelu, oivaltaminen ja opettelu tuottaa tulosta kun olet vaan sitkeä!
Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa jäsenten kysymyksiin Keventäjät-palvelussa. Liity nyt Keventäjiin!