Näin saat herkkukierteen poikki – asiantuntija neuvoo

Keventäjä kysyy:

Onko olemassa mitään hoitoa ns. hormonisyömiselle? Aina kun pääsen hyvään vauhtiin terveellisissä elintavoissa, niin ennen kuukautisia repeän taas mässäilyyn. Syön aivan mitä vaan makeaa. Ei auta, vaikka syö mahan täyteen: mielessä pyörii vaan herkut. Kuinka voisin lopettaa tämän herkkukierteen? Liikuntaa harrastan reilusti, joten paino ei nouse, mutta ei se kyllä tipukaan.

Keventäjien lääkäri Kirsi Pietiläinen vastaa:

Haasteellinen asia! Olet varmaankin kierteessä, jossa sokeri tuottaa sinulle mielihyvää ja siitä on muodostunut tietynlainen pieniasteinen riippuvuussuhde. Jotakin sokerin syöminen sinulle palvelee. Varmaankin voit miettiä onko taustalla jotain psykologistakin.

Olisiko näistä ohjeista sinulle hyötyä?

– Mielihalua voi ehkäistä syömällä terveellisesti ja säännöllisesti. Nälässä tulee helposti ahmittua kaikkea liikaa, erityisesti makeaa.

– Proteiini- eli valkuaisainepitoiset ’kunnon ruoat’ auttavat ruokahalun säätelyssä.

– Niin tekevät myös kuitu- ja vesipitoiset ruoat, kasvikset ja hedelmät. Niitä saa syödä paljon! Vatsa tulee täyteen ja pysyy pitkään kylläisenä. Lisäksi niissä on hurjasti vitamiineja toisin kuin makeisissa, joka on tyhjää energiaa.

– Makeanhimon yllättäessä yritä kestää vartti syömättä. On tutkittu, että tavallisesti mieliteko laantuu noin 15 minuutin kuluttua. Toki se tulee uudestaan, mutta niin kauan kuin makeanhimolle antaa periksi, se ei koskaan laannu.

– Onnistumisen kokemukset kasautuvat, ja kerta kerran jälkeen kieltäytyminen on helpompaa.

– Joillekin makeasta on helpompi luopua vähäksi aikaa kokonaan kuin yrittää kiusata itseään karkki päivässä, karkkipäivä viikossa periaatteella

– Kun olet tarpeeksi vahva, itsekuria voi kasvattaa ”siedätyshoidolla”:
1. käyskentele karkkihyllyillä, mutta kävele ohi
2. katsele pusseja, mutta älä koske
3. koettele pakkauksia mutta älä osta, älä edes vierasvaraksi. Kun pääset kaikkien kolmen portaan läpi, olet vapaa karkinhimosta!

–  Pari ensimmäistä päivää ovat vaikeimmat vieroittautuessa makeasta, mutta sen jälkeen helpottaa!

– Analysoi tilanteet ja ruoat, joissa kontrolli pettää

– Älä osta kotiin himottavia ruokia

– Keksi jotain muuta kivaa tekemistä sellaisiksi hetkiksi kun yleensä syöt makeaa

– Lähde vaikka lenkille, mutta älä ota rahaa mukaan ettet pääse kioskille.

– Jos oma tahdonvoimasi ei riitä, soita nopeasti kaverille tai loggaudu vaikka Keventäjien keskustelupalstalle hakeaksesi tukea.

– Mieliteko ei jatkuvasti kasva kunnes se tyydytetään vaan se laimenee noin 15 minuutin kuluttua (usein vasta pitkän harjoittelun jälkeen tosin).

– Jos onnistut kerran mieliteon lannistamisessa, onnistut toisenkin kerran.

Mainitsitkin jo mahan täyteen syömisen yrittämänäsi apukeinona. Kokeile lisäksi syödä noin neljän tunnin välein, mutta ei mitään siinä välillä. Lisää proteiininsaantia. Syö yksi monivitamiinitabletti päivässä.

Usko itseesi! Pystyt aivan varmasti pääsemään herkuttelukierteestä eroon. Ajattele, että herkut eivät ole sinua varten, joten jos niitä on tarjolla kylässä tai työpaikalla, älä ajattele, että menetät jotain, jos et niitä syö, vaan että saavutat paljon tahdonvoimassa ja terveydessä, jos jätät herkut omaan arvoonsa.

Lääkäri Kirsi Pietiläinen vastaa jäsenten kysymyksiin Keventäjät-palvelussa. Liity nyt Keventäjiin!


Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest