Keventäjän jäätelövalinnat

Jäätelöitä on markkinoilla todella runsaasti ja valikoimat paisuvat vuosi vuodelta. Perinteiset maut vanilja, mansikka ja suklaa pitävät pintansa suomalaisten suosikkimakuina, mutta joka vuosi markkinoille tulee uusia houkuttelevia makuyhdistelmiä.

Jäätelön kalorit tulevat kermasta, maidosta ja sokerista. Jäätelöhyllyllä kannattaakin olla tarkkana ja katsoa jäätelön energiamäärät. Vähäkalorisimpia vaihtoehtoja ovat erilaiset sorbetit, mehu- ja limonadijäät. Energiasisältö voi kuitenkin viedä harhaan, sillä eri jäätelötyyppien painoissa on eroja. Kermajäätelö on tilavuudeltaan kevyempää kuin sorbetti, joten kalorien suhteen ei ole juurikaan eroa valitseeko samankokoisen kermajäätelö- vai sorbettijäätelöannoksen. Keventäjän kannattaa huomata, että kalorimäärää nostavat myös vohveli, kastikkeet ja kermavaahto.

Toisaalta, jos jäätelöllä herkuttelee harvemmin, voi vallan mainiosti valita tuhdimman kermajäätelön ”kaikilla mausteilla”. Jos jäätelöä kuluu useita kertoja viikossa, tai jopa päivittäin, kannattaa valikoida vähäkalorisimpia vaihtoehtoja.

Vähäkalorisia jäätelömakuja

Tuutit, puikot ja pikarit: Pingviini kevyt mansikkapikari; Ingman kevyt vadelmapikari; GB Glace Soleropuikko pineapple

Kotipakkaukset: Pingviini kevyt vanilja- tai triojäätelö; GB Glace Carte D’Or vadelmasorbetti; Ingman kevyt vanilja, vanilja-mansikka tai mango-banaani

Mehujäät: Pingviini Pirulo tropical tai cool lemon, Grandi vadelma tai cola, GB Glace Twister, Calippo cola

Limonadijäät: Ingman Lipsi vadelma tai päärynä, M.A.C., Pommac tai Jaffa appelsiini

Jäätelönautintoa voi keventää marjoilla tai hedelmillä. Laita kulhoon pienempi annos jäätelöä ja lisää joukkoon runsaasti tuoreita tai pakastettuja marjoja tai pilkottuja hedelmiä. Jäätelö maistuu myös jälkiruokana vaikkapa lettujen, marjapiirakan, marjakiisselin tai lämpimien hedelmien kanssa. Tavallista vaniljajäätelöä voi myös itse maustaa esim. hunajalla, lakritsatangoilla, kylmällä kahvilla, kanelilla tai keksimuruilla.

Jäätelöt erityisruokavaliota noudattaville

Laktoosi-intoleranssia esiintyy noin 17 prosentilla suomalaisista. Jäätelön sisältämä maidon laktoosi aiheuttaakin monille ikäviä vaivoja. Useat laktoosi-intolerantit sietävät kuitenkin pieniä määriä laktoosia ja voivat nauttia vähälaktoosisia jäätelöitä. Kaikkein herkimmille sopivat laktoosittomat jäätelöt, joista laktoosi on kokonaan poistettu. Onneksi monista suosituimmista jäätelömauista on tarjolla myös laktoosittomat tai vähälaktoosiset vaihtoehdot.

Maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin aiheuttaen allergisen reaktion. Maitoallergisen onkin vältettävä kaikessa ruoassaan maitoproteiinia. Jäätelöistä sopivat soija- tai kaurapohjaiset jäätelöt (Tofuline tai Oatley) sekä mehu- ja limonadijäät.

Keliaakikko voi syödä jäätelöä, jossa ei ole vohvelia tai keksimuruja.

Laktoosittomia jäätelömakuja:

Irtojäätelöt: Pingviini vanilja tai kuningatar; Ingman mango-meloni

Kotipakkaukset: Aino-jäätelö kuningatarkastike-pistaasikrokantti; Oma-jäätelö vadelma; Pingviini-jäätelö rommirusina, toffee-kinuski, suklaa, mansikka, vanilja tai päärynä; Aino-jäätelö kermainen karamelli; Ingman Creamy romanoffin mansikat; Ingman-jäätelö maitosuklaa, vanilja, kinuski-suklaa tai lakritsi

Puikot, tuutit ja pikarit: Oma-jäätelö vadelmapuikko; Pingviini vanilja-, päärynä- tai suklaapilvituutti, Pingviini päärynäeskimo, Ingman Kingis suklaarouhepuikko, Ingman vaniljapikari

Maitoallergikoille:

Ingman TofuLine jäätelöt makuja mm. vanilja, mansikka, mustikka, päärynä, toffee tai stracciatella

Oatley kaurajäätelöt makuina vanilja, mansikka tai kinuski

Ingmanin irtojäätelöt TofuLine toffee ja mansikkasorbetti

Jäätelöiden keskimääräiset kalorimäärät per 100 g *

  • Jäätelö, sorbetti, carte d’or – 126 kcal
  • Jäätelö, kevyt, rasvaa 4,5 % – 140 kcal
  • Jäätelö, maitojäätelö – 152 kcal
  • Jäätelö, kasvirasvajäätelö – 169 kcal
  • Jäätelö, kermajäätelö – 192 kcal
  • Jäätelö, tofu/soijajäätelö, tofuline – 201 kcal

* Lähde Fineli

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest