Torju kesäkilot – Näin selviät loman yli lihomatta

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Erityisesti kesällä Keventäjän kannattaa miettiä, mitkä asiat sopivat sujuvasti arkeen ja asettaa kesän kevennystavoitteet maltillisesti: kohtuus on Keventäjän kaveri. Tässä muutama vinkki, joiden avulla kesän jälkeen ei vyö kiristä – ainakaan niin paljon.

1. Pyri pitämään lomallakin hyvä ateriarytmi, syö noin 3-4 tunnin välein ruokaa tai nauti pieni välipala. Kesällä on helppo tehdä lounaaksi ruokaisa salaatti, välipalaksi sopivat loistavasti kauden marjat ja vaikka perinteinen kesäruoka viili. Vaikka moni ehkä kaipaa lomalla suunnitelmattomuutta, kannattaa ruokarytmiä kuitenkin hiukan miettiä ja kantaa mukana vaikkapa hyviä välipaloja.

2. Kesällä kotimainen kasviskausi on parhaimmillaan. Nauti hyvällä mielellä vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Torit oikein houkuttavat syömään tuoreita kasviksia. Herkuttele salaateilla, smoothieilla, kylmiä kasviskeitoilla tai vaikkapa kasviksilla ihan sellaisenaan. Mansikat ja muut marjat taipuvat sellaisenaan välipalaksi, mutta ovat ihania myös maustamattoman jogurtin tai rahkan kanssa. Grillauksessa kasvikset keventävät mukavasti ateriaa, reseptivinkkejä löydät Keventäjien sivuilta.

3. Helteellä tarvitaan nestettä, mieluiten vettä tai kivennäisvettä. Jos makua kaipaat, niin maustetut kivennäisvedet ovat yllättävän hyvä vaihtoehto limuille. Kannattaa kokeilla. Alkoholin kanssa kohtuus on kunniassa. Kannattaa myös muistaa, että alkoholi poistaa nestettä (huonolla tavalla) ja terassilla on syytä tankata välillä myös vettä!

4. Kesällä liikkuminen kannattaa siirtää ulkotiloihin. Oletko kokeillut järvivesijuoksua? Mökkijooga on myös todella hauskaa. Retket kävellen, pyöräillen tai vaikka meloen on mukavaa puuhaa, johon voi osallistua koko perhe tai ystäväporukka. Tärkeintä liikkumissa on ilo, joskus se ilo tulee vaikka puhtaista matoista, joiden peseminen on todellista hikiliikuntaa.

5. Joskus vähäinen uni ja liika stressi ovat painonhallinnan esteenä. Silloin onkin viisasta lomalla ottaa rennosti ja ladata akkuja oikein kunnolla. Saattaa olla, että vaakaluku pienenee ihan itsestään, kun keho ja mieli rentoutuu. Mökillä laiturin nokassa voi tehdä läsnäoloharjoituksia ja harjoittaa mielentaitoja. Talven työkiireessä voi sitten palata mielikuvissa leppoisiin mökkimaisemiin ja näin saada rennon kesäfiiliksen arkeen.

, Keventäjien ravitsemusterapeutti

Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla pysyt helposti ruodussa kesälläkin, ja voit tarkkailla saamasi ravinnon laatua helposti. Aloita muutos nyt ja liity Keventäjiin.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • BED - Aikuistyypin ahmimishäiriö

    Rajanveto liikapainoisten hankalan ahmimishäiriön ja satunnaisen ylensyönnin välillä on liukuva. Ahmimishäiriö on sairaus, johon liittyy valtava häpeän tunne ja siksi se halutaan usein salata. Ongelma on luultua yleisempää, arviolta viidennes vaikeasta lihavuudesta (BMI 40 tai...
  • Epäsäännöllisen työn haasteet

    Kahdeksasta neljään työpäivä alkaa olla monilla aloilla vain muisto. Vaikkei varsinaista vuorotyötä tekisikään, usein työpäivät venyvät ja vaihtelevat melkoisesti päivästä toiseen. Emme voi enää palata aikaan, jolloin tehtaan pilli soitti, milloin on pidettävä ruokatauko ja...
  • Ekologinen Keventäjä

    Yhä useamman ruokavalintaan vaikuttavat ympäristövaikutukset. Ei haluta valita vain itsekkäästi, vaan ajatellaan asiaa hiukan laajemmin ja mietitään ostoskorin hiilijalanjälkeä ja miten valinnat vaikuttavat ympäristöön. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa ympäristöystävällisesti. On tosin melko haastavaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Kookosöljy