Lihapainotteisella ruokavaliolla vakavia terveysriskejä

Punaista lihaa paljon syövien veressä on usein merkkiaineita, jotka viittaavat tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan ongelmiin. Yhteys selittyy pitkälti ylipainolla ja lihavuudella, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.

Lähes 4 000 terveen naisen aineistossa prosessoidun sekä tavallisen punaisen lihan runsas syöminen liittyi suurempaan CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuuteen, korkeaan paastoinsuliiniin ja korkeaan HbA1c:n eli sokerihemoglobiinin arvoon.

Nämä tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen viittaavat yhteydet heikkenivät huomattavasti, kun analyysissa huomioitiin ylipainoisuus. Riskitekijät myös korjaantuivat osallistujilla, jotka vaihtoivat osan punaisesta lihasta muihin proteiininlähteisiin kuten kanaan, pähkinöihin ja papuihin.

Tulokset eivät ole yllättäviä, sillä punaista lihaa paljon syövien tiedetään olevan tavallista alttiimpia aikuistyypin diabetekselle ja monille sydänoireille. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että lihapainotteinen ruokavalio voi lihavuuden välityksellä liittyä myös diabetesta lievempiin aineenvaihdunnan muutoksiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest