Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella runsaasti kasviksia ja hedelmiä syövät elävät keskimäärin vuoden pitempään kuin samanikäiset, joiden ruokavaliossa on niukasti kasviksia ja hedelmiä.
Tutkijat laskivat lisäksi, että jos kaikki tutkimukseen osallistuneet olisivat lisänneet hedelmien ja kasvisten syömistä noin neljänneksellä, kolme kuolemaa sadasta olisi jäänyt tapahtumatta seurannan aikana. Osallistujia seurattiin 10 – 18 vuoden ajan.
Suurelta osin yhteydet johtuivat sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvien kuolemien vähentymisestä. Terveellisen ruokavalion vaikutukset saattoivat lisäksi olla suurempia osallistujilla, jotka käyttivät runsaasti alkoholia tai olivat ylipainoisia.
Tulokset perustuvat 450 000:n kymmenestä eri Euroopan maasta kotoisin olevan tietoihin. Tiedot kerättiin osana laajaa terveystutkimusta vuosina 1992 – 2010.
Uutispalvelu Duodecim