Pääsiäinen aloittaa kevään lomakauden, joten toivotaan aurinkoisia ulkoilupäiviä. Kun ulkoilee ja liikkuu paljon, voi myös herkutella vähän enemmän! Jokaisella perheellä on omat perinteensä, mutta suklaamunat, mämmi ja kananmunat kuulunevat monien pääsiäispöytään. Pasha ja muut rahkajälkiruuat ja leivonnaiset, kokonainen uunikala ja lampaanpaisti ovat myös vakiinnuttaneet asemansa suomalaisten pääsiäispöydässä.
Kalaa pitkänperjantain lounaaksi
Valitse kala saatavuuden mukaan ja valmista helposti uunissa kypsentäen. Kalan lisukkeeksi sopivat keitetyt perunat ja erilaiset kasvikset kuten parsa- tai kukkakaali höyrytettynä, vihreät pavut kiehautettuina. Raikas salaatti täydentää aterian. Voit tarjota myös erilaisia pieniä leipiä tms. alkupalaksi.
Pääsiäislounaalla on monta ruokalajia
Lounaan alkuruoaksi sopii hyvin graavilohi tai -siika. Lampaan/karitsanpaisti kasvislisukkein on monen perinteinen pääsiäisherkku. Lampaanpaistin painohävikki uunissa on noin 30 % ja kypsän lihan energiamäärät vaihtelevat 134-189 kcal:n välillä/100 g rasvaisuudesta riippuen. Valmista valkosipulikermaperunat keventäjälle sopiviksi. Pääruoaksi sopii hyvin myös naudan ulkofilee tai erilaiset broileri-ja kalkkunaruuat.
Jos ruuanvalmistus ei houkuttele molempina pääsiäispäivinä, valmista ruokaa kerralla niin paljon, että siitä riittää myös toiseksi pääsiäispäiväksi.
Mämmi on herkullinen jälkiruoka tai välipala
Mämmissä on runsaasti kuitua, 5,3-8,5 g/100 g. Kalorimäärät vaihtelevat 163 ja 208 kcal/100 g:n välillä lisätyn sokerin tai siirapin määrästä riippuen. Kymppi-mämmi (luomu, sokeriton) ei sisällä lisättyä sokeria vaan makeus syntyy imellyttämällä.
Kokeile yksinkertaista mämmijäädykettä: Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja lisää sen pehmennetyn mämmin joukkoon ja jäädytä isossa vuoassa yön yli. Jäädyke on hyvä ottaa jääkaappiin pehmenemään muutamaksi tunniksi tai huoneen lämpöön 1-2 tunniksi niin leikkaaminen on helpompaa. Koristele esim. mintulla.
Vaihtelua mämmiin saat myös maustamalla. Ripsauta pinnalle kardemummaa ja raastettua appelsiininkuorta. Mämmin kanssa maistuu maito ja kuohukerman tilalle sopii hyvin esim. vähärasvaiset ruokakermat.
Pääsiäisen jälkiruoat syntyvät rahkasta
Jos innostut tekemään pashaa, käytä siihen voin asemasta esim. 35 tai 60%:n levitettä ja kermaksi kevytvispikermaa. Pääsiäisen rahkapohjaiset hyytelökakut ovat herkullisia ja kohtuullisen kevyitä. Pohjaksi sopii ohut 2 munan sokerikakkupohja sellaisenaan tai kaakaolla maustettuna. Sekoita täyte kevyttuorejuustosta, rahkasta ja kevytkermasta. Liivate pitää tortun hyvin kuosissa ilman kuohukermaakin. Täytteen maustajaksi ja keventäjäksi sopivat erilaiset keltaiset ja oranssin väriset hedelmät.
Pääsiäisen reseptit:
- Rosmariinilammas 🔒 Keventäjien jäsenille
- Karitsan paistisuikale-aprikoosipata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Pestokuharullat valkoviinissä uunissa hauduttaen 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vihreää parsaa kananmunan kera 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mansikka-rahkahyytelökakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mämmiä kardemummalla ja appelsiinin kuorella höystettynä 🔒 Keventäjien jäsenille