Piilosokerilla on monta nimeä – tuoteselosteissa salakavalia yllätyksiä

Sokerin osuus kokonaisenergiansaannista tulisi suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan olla maksimissaan 10 prosenttia. Suomalaisten aikuisten sokerinsaanti on keskimäärin suositusten mukaista, mutta osalla saanti ylittää reippaasti suositukset.

Runsas makean syöminen lihottaa ja huonontaa ravinnon laatua. Sokeri on käytännössä täynnä ihmiselle turhia kaloreita, sillä se ei sisällä lainkaan vitamiineja tai mineraaleja. Monissa paljon sokeria sisältävissä ruoissa onkin todella vähän ravinteita. Ruokavaliosta on vaikeaa saada täysipainoista, jos se sisältää runsaasti sokeria, sillä herkut vievät tilaa ravintorikkaalta ruualta. Makeiset ja virvoitusjuomat saattavat kyllä maistua hyvälle, mutta kehosi ei saa niistä lainkaan ravintoaineita, joita se tarvitsee.

Sokeria saadaan päivän mittaan monista eri lähteistä, joista osaa ei varsinaisesti mielletä makeiksi tuotteiksi. Arjen pienillä valinnoilla on merkitystä, kun haluat vähentää sokerinsaantiasi.

Tuotteiden ainesosaluetteloita kannattaakin katsoa tarkasti, sillä sokeri ei ole ainoa sana, jota listoista kannattaa etsiä. Kiinnitä huomiota myös seuraaviin sanoihin:

– sakkaroosi

– hunaja

– agavesiirappi

– ohramallas

– melassi

– isoglukoosi/glukoosi-fruktoosisiirappi eli maissisiirappi

– glukoosi/dekstroosi eli rypälesokeri

– fruktoosi eli hedelmäsokeri

– mallassokeri eli maltoosi

– laktoosi eli maitosokeri

– glukoosisiirappi eli tärkkelyssiirappi

– inverttisokeri

– vaahterasiirappi

– riisisiirappi

– muscovado

– ruokosokeri

– galaktoosi

Lähteet: Women’s Health, dansukker.fi

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest