Ravitsemustieteen professori: Hiilihydraattien rajoittaminen järkevää vain tässä tapauksessa

Vähähiilihydraattinen ruokavalio alkoi rantautua Suomeen noin kymmenen vuotta sitten. Ruokavalio ja siihen liittyvä keskustelu on rakentunut erityisesti painonpudotuksen ympärille.

– Hiilihydraattipitoisia ruokia vähentämällä ilman muuta laihtuu. Jos syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu. Jos jättää pois sokerit, riisit, perunat, pastat ja leivät, on kummallista, jos löytyy niin paljon muuta ruokaa tilalle, ettei laihdu, toteaa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Mutta auttaako juuri hiiihydraattien rajoittaminen painopudotuksessa? Tutkimusten mukaan esimerkiksi vaalea vilja edesauttaa painonnousua, kun taas kuitupitoiset ruoat, kuten täysjyvätuotteet, suojaavat lihomiselta.

Ratkaisevaa ei siis ole hiilihydraattien määrä ruokavaliossa, vaan se, minkä laatuista ruokaa lautasella on.

– Vähähiilihydraattisen ruokavalion kannattajat väittävät, että suomalaiset ovat lihavia, koska syömme niin paljon hiilihydraatteja. Todellisuudessa koskaan aiemmin emme ole syöneet yhtä vähän hiilihydraatteja kuin nyt. Samoin kuin emme ole koskaan olleet niin lihavia kuin nyt, mutta näiden kahden välille ei yhteyttä kannata tehdä.

Fogelholmin mukaan hiilihydraattien vähentäminen voi olla hyvä tai huono idea riippuen siitä, mitä hiilihydraattien tilalla aikoo syödä. Eläinrasvalla ja eläinproteiinilla ei hiilihydraatteja kannata korvata.

– Sen sijaan hiilihydraattien rajoittaminen saattaa olla järkevä keino parantaa terveyttä, jos tilalle tulee kasvirasvoja ja kasviproteiinia.

Mikael Fogelholm luennoi aiheesta VOX Helsinki -tapahtumassa 21.5.2015.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest