Säilö herkut talteen – helpot vinkit

Säilöä voi monella tapaa, esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla. Myös hilloja, marmeladeja, mehuja ja pikkelssejä kannattaa kokeilla.

Pakasta yrtit ja marjat

Pakastaminen on erinomainen säilöntämenetelmä, sillä se säilyttää hyvin raaka-aineiden maun, värin ja ulkonäön. Pakastaminen on myös helppoa, sillä useimmiten ainekset voi pakastaa sellaisenaan ilman, että joukkoon tarvitsisi lisätä mitään. Marjat ja hedelmät on kuitenkin perattava ennen pakastusta.

Yrtit kannattaa huuhdella ja kuivata ennen pakastamista. Yrttejä voi myös pakastaa jääpala-astioihin jääkuutioiden sisään, josta kuutioita on helppo napata ruoanlaittoon tarpeen mukaan.

Vihanneksista pikkelssiä

Pikkelsseissä hedelmä tai vihannes säilötään säilöntäliemellä, joka on yleensä suolavettä tai makeutettua etikkaa. Vaihtelua ja lisäaromia säilykkeisiin saadaan mausteista. Kokeile esimerkiksi pippureita, neilikkaa, inkivääriä ja kanelia. Kurkkuja kannattaa maustaa viinimarjanlehdillä.

Kuivaa sieniä ja yrttejä

Kuivaamisella tarkoitetaan nesteen poistamista hedelmästä tai vihanneksesta. Kuivaamiseen voi käyttää kuivuria, mutta kuivaaminen onnistuu ilman välineitäkin.

Niputa yrtit ja ripusta ne kuivumaan kuivaan ja lämpimään paikkaan. Valmiiden yrttien varret ja lehdet murenevat.

Kokeile kuivata myös sieniä, sillä ne ovat erittäin maukkaita kuivattuina ja antavat hyvän lisän esimerkiksi talvisiin pataruokiin.

Soseuta ja hilloa 

Hillot ja soseet syntyvät esimerkiksi omenasta tai marjoista. Hillojen makua voi elävöittää esimerkiksi mintulla tai rosmariinilla.

Omenasta saat myös puristettua mehua joko mehunpuristusasemalla tai pieniä määriä mehulingolla. Omenasta saat herkullisia säilykkeitä kuten omenasosetta, hilloa ja puristettua mehua. Omenaa voit myös pakastaa tai kuivata.

Lähteet: Keventäjät-asiantuntijat, Herkuttelijan säilöntäkirja, Cornell L. (2013)

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest