Suolaisenhimo kuriin? Asiantuntija vastaa

Kysymys:

Miten päästä eroon suolaisenhimosta? En ole niinkään makeiden perään, mutta kaikki suolainen naposteltava on minulle kompastuskivi. Sipsit ja muut raksut, pähkinät sekä tietenkin pitsa ovat minun paheeni. Miten tätä suolaisen himoa voisi vähentää? Kertooko se jonkin kivennäisaineen tai vitamiinin puutteesta?

Ravitsemusterapeuttu Anette Palssa vastaa:

En usko että kyseessä on minkään ravintoaineen puute. Syötkö päivän aikana riittävästi? On aika tyypillistä, jos syö päivällä liian niukasti tai vähän, illalla syöminen karkaa käsistä. Jos energiansaanti on niukkaa, mieliteot ovatkin oikeastaan nälkää. Syö kunnon aamupala, lounas ja päivällinen ja tarvittaessa vielä välipala ja iltapala. Keskity aterioihin ja pyri siihen, ettet syö aterioiden välissä vaikka mieli tekisikin. Säännöllinen ja riittävä ateriointi on napostelun paras ehkäisy. Ruokaostosten suunnittelusta on ehdottomasti apua erilaisiin houkutuksiin, niin ei  tule tehtyä vääriä valintoja nälkäisenä ja kiiireessä.

Suolan himoon kokeilisin syödä enemmän erityisesti lihaa, kalaa, kanaa, mutta todennäköisesti tarvitset myös kuitupitoista viljaa, kuten ruisleipää tai kuitupastaa. Voit hyvin syödä leikkeleitä, ja ruokaankin voit laittaa suolaa. Älä kuitenkaan sorru sipseihin tai suolakekseihin.

Opettele myös tiedostamaan, mitä syöt ja milloin syöt. Opeta itsesi syömään vain aterioilla ja vielä pöydän ääressä syömiseen keskittyen. Ei siis telkkarin tai lehden ääressä syömistä.

Usein mielitekoja voi selättää pohtimalla mieliteon syitä, miettiä etukäteen miltä tuntuu kun on syönyt sipsejä tai muuta suolasta. Mieliteot yleensä hiipuvat, jos niitä onnistuu vastustamaan.

Mikä avuksi, kun suolaisenhimo vaivaa ja sipsit, pizzat sekä muut suolaiset naposteltavat houkuttelevat, vaikka pitäisi pudottaa painoa? Ravitsemusterapeutti Anette palssa vastaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest