Pähkinöitä ja siemeniä tulisi suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan lisätä ruokavalioon. Pähkinöitä ja siemeniä olisi hyvä sisällyttää ruokavalioon jopa päivittäin pieni määrä. Ne sisältävät proteiinia, hyviä rasvahappoja sekä kuitua. Siemenistä esimerkiksi chiasiemenet sekä pellavan- ja hampunsiemenet ovat reilusti kuitua sisältäviä.
Jos haluat kehosi hyödyntävän kaikki siementen tarjoamat terveyshyödyt, kiinnitä huomiota siihen, miten siemenet syöt.
– Kun halutaan hyödyntää kaikki ravintoaineet, on siemenet syytä pureskella huolellisesti. Siemeniä ympäröi kova kuori, joka ei mene rikki suolistossa. Silloin rasvat ja proteiinit jäävät hyödyntämättä, muistuttaa elintarviketieteiden maisteri ja ravitsemusasiantuntija Olli Ilander.
Siemenet onkin syytä rouhia ennen käyttöä ja lisätä sitten esimerkiksi salaatteihin. Siemenet rikkoutuvat hyvin myös tehosekoittimessa, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi smoothien joukkoon. Jos käytät siemeniä sellaisenaan, muista pureskella ruoka hyvin.
Olli Ilander kertoi pähkinöiden ja siementen terveysvaikutuksista Meiran järjestämässä pähkinälanseerauksessa.