Valitse oikein täysjyvätuotteita – näin saat riittävästi kuitua

Täysjyvätuotteet tekevät hyvää sydämelle ja kolesterolille. Niiden on tutkittu pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Täysjyväversioita löytyy niin riisistä, pastasta kuin leivistäkin. Myös proteiinipitoinen kvinoa on hyvä täysjyvävaihtoehto lautaselle.

Kuitua saat tyypillisimmin täysjyväleivistä. Ruisleipä on oikea kuitupommi, mutta vaaleammastakin leivästä löytyy ravintorikkaita vaihtoehtoja. Kuiturikkaassa leivässä on kuitua vähintään 6 grammaa/100 g.

Ruisleipä on suomalaisten paras kuitulähde. Jos vatsasi ei pidä ruisleivästä, valitse muita täysjyväpitoisia leipiä kuten kaura-, ohra- ja täysjyvävehnäleipiä. Keventäjälle hyvä valinta on leipä, jossa on vähintään 10 g kuitua, mutta ei alle 5 g.

Myös puuro kannattaa keittää täysjyvähiutaleista tai suurimoista. Kaupan hyllyltä löydät runsaasti erilaisia puurohiutale-, jauho- ja suurimovaihtoehtoja.

Käytä täysjyvätuotteita monipuolisesti saadaksesi parhaat terveyshyödyt. Tarjoile esimerkiksi täysjyväriisiä jonain päivänä valkoisen pastan sijasta. Kun kokkaat täysjyvää, vältä liikaa suolankäyttöä. Esimerkiksi kvinoa ja kuskus maistuvat erinomaiselta ilman reilua ripausta suolaa ja voinokarettakin. Käytä makua tuomaan esimerkiksi yrttejä, chiliä ja valkosipulia.

Saat riittävästi kuitua päivittäin kun nautit:

Aamulla: kaura- tai vastaavaa puuroa marjoilla tai täysjyväleipää vihanneksilla sekä marjoja tai hedelmiä

Lounaalla: täysjyväpastaa, ohraa, täysjyväriisiä tai riisi&viljaseosta sekä täysjyväleipää ja erilaisia kasviksia tai palkokasveja

Välipalalla: marjoja tai hedelmiä ja myslipatukan tai 1–2 täysjyväkeksiä

Päivällisellä: samoja aineksia kuin lounaalla

Iltapalaksi: täysjyväleipää, vihanneksia, hedelmiä tai marjoja

Lähteet: Keventäjät-asiantuntijat, everydayhealth.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest