Ylipainoiset lohduttavat itseään herkuttelemalla

Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus vahvistaa, että ylipainoisilla ihmisillä lohtusyöminen on paljon normaalipainoisia yleisempää.

Tutkimuksen mukaan masennuksella ja ylipainolla on selkeä yhteys. Tunnesyöminen on merkittävä syy siihen, että osa masennuksesta kärsivistä ihmisistä on ylipainoisia. Tunnesyöjät ja masentuneet raportoivat syövänsä epäterveellistä ruokaa useammin kuin muut. Masentuneilla on myös heikompi usko omaan kykyynsä ylläpitää liikuntaharrastuksia.

Hanna Konttisen väitöstutkimus valottaa myös sitä, miksi pienituloisten ja matalasti koulutettujen ruokailutottumukset ovat muita epäterveellisempiä: heille ruoan halpa hinta ja sen tuttuus vaikuttavat valintoihin eniten. Suurituloisilla ja korkeasti koulutetuilla ruokavalinnoissa korostuvat sen sijaan terveys ja painonhallinta.

Tutkimuksen tulokset korostavat sitä, että syömisen rajoittaminen näyttää olevan toimiva ratkaisu ylipainoisten painonhallinnassa, mutta painonhallinnan ohjauksessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös tunteiden ja sosiaalisten tekijöiden merkitykseen ruokavalinnoissa ja liikunnassa.

Tutkimuksessa oli mukana 5 024 suomalaista.

Keventäjissä saat toimivat avaimet painonhallintaan. Liity nyt!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest