Hedelmät ja kuidut pidentävät riskipotilaan elämää

Sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevat iäkkäät potilaat voivat todennäköisesti pidentää elinaikaansa syömällä enemmän hedelmiä ja kuitupitoisia ruokia. Espanjalaistutkijoiden havainto vahvistaa jo ennestään kattavaa näyttöä hedelmien ja ravintokuitujen terveyshyödyistä.

Tulokset perustuvat 7 200 miehen ja naisen kuusivuotiseen seurantaan. Osallistujat olivat 55–75-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Kun tutkijat yhdistivät vuosittain kerätyt ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana sattuneista kuolemantapauksista, paljon hedelmiä ja kuitua ravinnostaan saavien kuolleisuus oli selvästi alhaisempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa oli niitä niukasti. Varsinkin sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolemat olivat heillä harvinaisempia.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että päivittäin yli 200 grammaa hedelmiä nauttivan riski kuolla kuuden vuoden seurannan aikana oli noin 40 prosenttia pienempi kuin vähemmän hedelmiä syövän. Tämän verran saa esimerkiksi syömällä isohkon omenan tai appelsiinin.

Hedelmien ja ravintokuitujen hyödyt havaittiin osallistujilla, jotka söivät niitä paljon jo ennen tutkimusta, mutta myös osallistujilla, jotka lisäsivät niitä ruokavalioonsa tutkimuksen aikana.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest