Vältä vaarallisia transrasvoja – saattavat vaikuttaa muistiin

Transrasvat linkittyvät tuoreen tutkimuksen mukaan huonoon muistiin etenkin työikäisillä miehillä. Tutkimukseen osallistui 1000 aikuista, joista 700 oli yli 20-vuotiaita miehiä ja 300 menopaussin ohittaneita naisia.

Tutkittavien ruokavaliota seurattiin kyselyillä, minkä lisäksi tutkittavat tekivät muistitestejä. Muistikokeessa heille näytettiin sata korttia, joihin oli kirjoitettu erilaisia sanoja. Tutkittavien piti muistaa, olivatko he törmänneet sanaan aiemmin testin aikana.

Alle 45-vuotiaat miehet, joiden ruokavalioon kuului paljon transrasvoja, suoriutuivat muistitestistä merkittävän huonosti. Tulokset pitivät paikkansa, vaikka mahdolliset muut vaikuttavat tekijät, kuten ikä, koulutus ja masennus otettiin huomioon.

Tutkijat uskovat löydösten selittyvän sillä, että transrasvat vaikuttavat oksidatiiviseen stressiin sekä solujen energiaan. Oksidatiivinen stressi on puolestaan yhdistetty sydänsairauksiin ja syöpiin.

Transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat muista tyydyttymättömistä rasvahapoista poiketen olomuodoltaan kiinteitä, minkä vuoksi ne lasketaan kuuluviksi koviin rasvoihin yhdessä tyydyttyneiden rasvahappojen kanssa. Teollisia transrasvahappoja on eniten tuotteissa, joissa on merkintä ”osittain kovetettua rasvaa”.

Tutkimustulokset julkaistiin American Heart Association’s Scientific Sessionsissa.

Lähde: Medical News Today

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest