Nämä tavat lisäävät lapsen ylipainoriskiä – tarkkaile proteiinin määrää!

Pääaterioiden väliin jättäminen, epäterveelliset ruokavalinnat sekä hallitsematon syömiskäyttäytyminen ovat yhteydessä suurempaan kehon rasvakudoksen määrään ja aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautumiseen jo alakouluikäisillä lapsilla, osoitti Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Aino-Maija Elorannan väitöstutkimus.

Lapsuusiän ylipainon ja aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautumisen on osoitettu olevan yhteydessä suurempaan tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja aivoverenkiertohäiriöiden vaaraan aikuisena. Siksi lapsuusiän epäterveellisten ruokavaliotekijöiden korjaamisella voi olla suuri vaikutus terveyteen myöhemmin elämässä.

Mitä useampia puutteita ruokavaliossa, sitä todennäköisemmin vaaratekijöitä kasautuu

Elorannan väitöstutkimuksessa havaittiin, että pääaterioiden eli aamiaisen, lounaan tai päivällisen väliin jättäminen sekä liiallinen proteiinin saanti ovat yhteydessä suurempaan kehon rasvakudoksen määrään alakouluikäisillä lapsilla. Myös hallitsematon syömiskäyttäytyminen, kuten nopea syöminen, tunnesyöminen ja kylläisyyden heikko tunteminen, lisäävät lasten ylipainon vaaraa.

Lisäksi pääaterioiden väliin jättäminen, kasviöljyn vähäinen käyttö, liian vähän rasvaa sisältävien margariinien käyttö sekä liiallinen sokeroitujen juomien ja punaisen lihan käyttö ovat yhteydessä suurempaan aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautumiseen. Vaaratekijöiden kasautuminen on sitä todennäköisempää, mitä useampia näistä puutteista ruokavaliossa on.

– Lasten terveyden kannalta olisi parempi valita kevytmargariinien tilalle rasvaisempia margariineja ja kasviöljyjä, sokeroitujen juomien tilalle rasvatonta maitoa ja vettä sekä punaista lihaa sisältävien ruokien sijaan useammin esimerkiksi kalaruokaa. Nämä ovat myös ravitsemussuositusten mukaisia valintoja, Eloranta toteaa.

Tulosten perusteella myös säännöllinen pääaterioiden syöminen näyttää olevan avainasemassa lasten terveellisessä ruokavaliossa.

Epäterveelliset ruokatottumukset ovat lapsilla yleisiä

Tutkimus osoitti myös, että epäterveelliset ruokatottumukset ovat lapsilla yleisiä. Vain alle puolet lapsista syö aamiaisen, lounaan ja päivällisen päivittäin.

Suuri osa päivittäisestä energiasta ja erityisesti sokerista saadaankin välipaloista. Neljännes lapsista käyttää sokeroituja juomia päivittäin. Vain kolmannes lapsista käyttää leivällä ravitsemussuositusten mukaista, vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää kasviöljypohjaista margariinia. Kovan eli tyydyttyneen rasvan, sokerin ja suolan saanti on lapsilla suositusta suurempaa ja ravintokuidun, D-vitamiinin ja raudan saanti on suositusta pienempää.

Väestötutkimus selvittää aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien riskejä lapsuudesta lähtien

Väitöstutkimus tehtiin Itä-Suomen yliopistossa osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta. Tutkimukseen osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta Kuopiossa vuosina 2007–2009 ensimmäisen luokan aloittanutta lasta, jotka olivat edustava otos ikäisestään väestöstä. Tutkimuksessa päivittäisten aterioiden määrä, ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti mitattiin ruokapäiväkirjalla ja syömiskäyttäytymistä selvitettiin vanhempien täyttämällä kyselyllä. Kehon rasvakudoksen määrää mitattiin kaksienergiaisella röntgensädeabsorptiometrilla. Aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautumista kuvattiin muuttujalla, joka muodostettin laskemalla yhteen vyötärönympärys, verenpaine, seerumin insuliinipitoisuus sekä plasman sokeri-, triglyseridi- ja HDL-kolesterolipitoisuudet.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest