Huonot hiilihydraatit voivat vaikuttaa rajusti terveyteen

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä helpommin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon huonoja hiilihydraatteja ja vähän kuituja.

Kahden suuren terveystutkimuksen aineistoihin ja yli 160 000 osallistujan tietoihin perustuvat tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdistettiin useiden aikaisempien tutkimusten aineistot.

Tutkimuksissa osallistujien ruokavalio luokiteltiin sen glykeemisen indeksin perusteella. Glykeeminen indeksi kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua. Se on ruuan energiamäärästä ja makeudesta riippumaton tekijä. Korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeita ovat muun muassa vaalea leipä, sokerijuomat ja esimerkiksi ranskalaiset perunat.

Osallistujat, joiden ruokavaliossa oli eniten korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja, sairastuivat aikuistyypin diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa niitä oli vähiten. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos ruokavaliossa oli vähänlaisesti ravintokuituja.

Glykeemisen indeksin yhteyksiä diabetesriskiin on tutkittu runsaasti, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Glykeemisen indeksin sijaan nyt saadut tulokset mahdollisesti selittyvätkin syötyjen hiilihydraattien ja osallistujien ruokavalion muilla ominaisuuksilla kuten lisätyn sokerin määrällä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest