Virallinen suositus: Kolesterolihoidon perusta on elämäntavoissa

Lääkäriseura Duodecimin päivitettyjen Käypä hoito -suositusten mukaan veren poikkeavien rasva-arvojen, eli dyslipidemioiden, hoito perustuu aina elämäntapamuutoksiin. Valtimoterveyttä edistäviä elämäntapoja ovat oikeanlainen ravinto, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus, liiallisen stressin välttäminen, riittävä lepo ja uni sekä ylipainoisilla painon pudottaminen.

Ruokavalion kulmakiviä ovat rasvan ja hiilihydraattien laatu. Suosituksissa esitetään kovien rasvojen välttämistä ja korvaamista pehmeillä rasvoilla, kuten kasvisöljyillä. Hiilihydraatit tulisi saada täysjyväviljasta, marjoista, hedelmistä ja kasviksista vaaleiden viljatuotteiden ja sokeristen vaihtoehtojen sijaan.

Lisäksi päivään tulisi kuulua vähintään puoli tuntia kestävyysliikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä.

Kolesteroliarvojen ja veren muiden rasva-arvojen pitäminen kunnossa on olennaista, kun ehkäistään sepelvaltimotautia, aivoverenkierron häiriöitä ja muita valtimotauteja. Lääkkeitä suositellaan vain silloin, kun sairastumisriski on suuri eikä elämäntapamuutoksilla saada kolesteroliarvoja kuntoon.

Duodecimin mukaan ensisijainen lääke on statiini, sillä se vähentää sairastumisia ja kuolemia valtimosairauksiin.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest