Tuoreessa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, ettei maitotuotteiden kokonaiskulutus ollut yhteydessä aikuistyypin diabeteksen vaaraan. Kuitenkin runsaasti juustoa sekä muita maitohappokäymisen avulla valmistettuja maitotuotteita kuten jukurttia ja piimää nauttivien diabetesriski osoittautui reilun kymmenyksen pienemmäksi kuin näitä tuotteita vähiten käyttävien.
Maitotuotteiden ja diabeteksen yhteys voi johtua monestakin seikasta, mutta nykyinen tutkimustieto ei vielä riitä mekanismin selittämiseen. Säännöllinen hapanmaitotuotteiden kulutus saattaa myös kuvastaa muutenkin terveellistä ruokavaliota, mikä voi selittää maitoon liitettyjä hyötyjä. Nyt saadut tulokset tuleekin vahvistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin voidaan varmasti sanoa juuston ja hapanmaitotuotteiden ehkäisevän aikuistyypin diabetesta.
Tutkimuksessa hyödynnettiin laajan kahdeksassa Euroopan maassa toteutetun syöpä- ja ravitsemustutkimuksen aineistoa, joka koostui 340 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Diabetekseen sairastuneita oli 12 000. Maitotuotteiden kulutus kartoitettiin ruoka-ainekyselyllä.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 2.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!