Kuiduilla huikeita terveysvaikutuksia – elä pidempään

Kuitupitoisen ruoan syöminen on yhdistetty moniin terveyshyötyihin. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan kuitu voi myös auttaa pidentämään elinikää etenkin, jos syö runsaasti viljakuituja.

Eteläkorealaistutkijoiden tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella runsaasti kuituja ruoastaan saavat menehtyivät tutkimusten seuranta-aikana noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin kuituja vain vähän syövät. Yhteys koski vihanneksista saatavia kuituja, mutta varsinkin viljakuituja.

Ravinnon kuidut on monissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin, aivohalvaukseen, verenpainetautiin sekä diabetekseen. On kuitenkin epäselvää, miten suurelta osin yhteydet johtuvat juuri kuidusta ja kuinka paljon kuitupitoisten ruoka-aineiden muista terveellisistä vaikutuksista.

Tutkimuksessa yhdistettiin seitsemän aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 900 000 potilaan terveystiedoista. Seurantojen aikana menehtyi yhteensä 62 000 potilasta.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest