Näin pieni lihominen voi vaikuttaa verenpaineeseen – uskoisitko?

Jo pienikin, noin 2,3 kilon painonnousu voi nostaa verenpainetta, kertoo uusi tutkimus.

– Löydös on merkittävä, sillä parin kolmen kilon painonnousu on monelle tavallista esimerkiksi loman aikana, sanoo tutkija Naima Covassin.

Tutkijoiden mukaan monet eivät ole tietoisia siitä, millaisia vaikutuksia jo muutamankin kilon lihomisella voi olla. 

Tutkimukseen osallistui 16 18–48-vuotiasta, jotka söivät kahdeksan viikon ajan ylimääräisiä kaloreita ja lihoivat muutamia kiloja. Jakson jälkeen tutkittavien verenpaineet mitattiin uudelleen ja niitä verrattiin tavallista ruokavaliotaan noudattaneiden verenpaineisiin. Tuloksena oli yläpaineen nousu keskimäärin 114:sta 118:aan, mikä tarkoittaa, että verenpaine pysyi noususta huolimatta normaalien arvojen sisällä.  

Tutkimuksen mukaan verenpaineen nousu liittyi selvästi viskeraalisen rasvan lisääntymiseen, eli terveillä ihmisillä, jotka lihovat helposti vatsan seudulta myös todennäköisesti verenpaine nousee. Verensokeriin tai kolesteroliin pienellä painonnousulla ei ollut tutkimuksen mukaan vaikutusta.

Tutkimus osoittaakin, että pienillä elintapojen muutoksilla on helppo vaikuttaa omaan verenpaineeseen.

Lähde: medicalnewstoday

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest