Kuitu ehkäisee diabetesta – paitsi jos kannat vääränlaisia geenejä

Tieto perustuu tutkimukseen, jossa ravintokuitujen ja diabeteksen yhteyttä selvitettiin 3 200 naisen ja 2 300 miehen avulla.

Seurannan aikana aikuistyypin diabetes ja siihen johtava glukoosiaineenvaihdunnan heikkeneminen olivat harvinaisempia runsaasti kuitua ruoastaan saavilla, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Tämä havaittiin etenkin miehillä, mutta jossain määrin myös naisilla. 

Tulokset kuitenkin muuttuivat, kun tutkijat ottivat huomioon diabetekseen liitetyn TCF7L2-geenin ja sen eri ilmenemismuodot. Tällöin kuituun liitetty suojavaikutus havaittiin vain miehillä, jotka eivät kantaneet diabetekselle altistavia geenimuotoja. Osallistujat olivat 35–56-vuotiaita, ja heitä seurattiin 8–10 vuoden ajan.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat havainnot viittaavat siihen, että osa ruokavalion terveyshyödyistä voi jäädä saamatta henkilöille, joiden perimä altistaa esimerkiksi diabetekselle. On silti todennäköistä, että hekin hyötyvät liikunnasta ja muista elintavoista, jotka pienentävät monien sairauksien riskiä. Ravintokuitujen hyödyt eivät myöskään rajoitu diabetekseen, vaan kuitupitoinen ruokavalio on liitetty myös pienempään sydän- ja verisuonitautien vaaraan ja muun muassa suolistosyöpäriskin pienenemiseen.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 3.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest