Liikakilot altistavat nuoret munuaissairaudelle

Tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla lähes 1,2 miljoonaa 17-vuotiasta, joille oli tehty kattava terveystarkastus vuosina 1967–1997. Seuraavien 25 vuoden aikana heistä vajaat 900 sairastui loppuvaiheen munuaissairauteen.

Kun tutkijat jakoivat sairastuneet ryhmiin heidän painoindeksinsä perusteella, 17-vuotiaana ylipainoiset olivat sairastuneet munuaissairauteen huomattavasti todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Tutkijat laskivat, että yhden vuoden aikana sadastatuhannesta ylipainoisesta keskimäärin 6 ja huomattavan lihavasta keskimäärin 13 sairastui vakavaan munuaissairauteen. Normaalipainoisiin verrattuna tämä tarkoitti 3–7 kertaa suurempaa sairastumisriskiä. Riski koski tavallista ja diabetekseen liittyvää munuaissairautta.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 2.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Ylipainoiset ja liikalihavat nuoret ovat suurentuneessa riskissä sairastua vakavaan munuaissairauteen myöhemmin elämässään, tuore tutkimus osoittaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest