Lievä lihavuus ei välttämättä lyhennä elinikää

Yhdysvaltalaisessa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes 2,9 miljoonan henkilön terveystietoihin, jotka kerättiin 97 eri tutkimuksesta.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella lievästi lihavien riski kuolla tutkimusten seuranta-aikojen kuluessa oli noin kuusi prosenttia pienempi kuin normaalipainoisten. Lihavuus alkoi lisätä kuolleisuutta vasta, kun painoindeksi oli yli 35, mikä tarkoittaa esimerkiksi 170-senttiselle vähintään sadan kilon painoa ja 180-senttiselle vähintään 113 kiloa. Näin runsas lihavuus liittyi 29 prosenttia suurempaan riskiin kuolla seurannan aikana.

Tulokset eivät kumoa laajaa tutkimusnäyttöä, jonka mukaan ylipaino lisää monien sairauksien kuten diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että liikakilojen vakavimmat haitat saa vasta, kun ylipainoa on runsaasti. 

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 4.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest