Lihavuus lisää tyttöjen MS-taudin riskiä

MS-tauti on yleisin nuoria aikuisia vammauttava neurologinen sairaus, mutta lapsilla se on harvinainen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ylipainon myötä MS-taudin riski saattaa kuitenkin suurentua myös lapsilla.

Tutkimusta varten tutkijat selvittivät 75 MS-tautia sairastavan 2–18-vuotiaan lapsen ja nuoren painoindeksit ajalta ennen sairastumista, ja vertasivat heitä yli 900 000 terveeseen samanikäiseen.

Kun tutkijat jakoivat lapset ryhmiin heidän painoindeksiensä perusteella, MS-tautiin sairastuneista 51 prosenttia todettiin ylipainoisiksi tai lihaviksi, mutta verrokkilapsista ylipainoisia tai lihavia oli vain 37 prosenttia.

MS-taudin riski suureni sitä enemmän mitä ylipainoisempi lapsi oli, mutta tämä havaittiin vain tytöillä. Poikien MS-riskiin lihavuus ei liittynyt.

Jos yhdysvaltalaisten havaitsema yhteys varmistuu lisätutkimuksissa, lihavuuden yleistyminen saattaa johtaa MS-taudin lisääntymiseen myös lapsilla ja nuorilla. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 31.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla seuraat helposti ravintosi laatua ja määrää! Liity nyt Keventäjiin

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest