Lihoitko raskauden jälkeen? Saatat olla vaarassa sairastua

Raskausdiabetes kasvattaa myös varsinaisen diabeteksen riskiä, mutta erityisesti niin käy naisille, jotka lihovat raskauden jälkeen. Suurin riski on naisilla, jotka ovat ylipainoisia jo ennen raskautta, tuore tutkimus osoittaa.

Tiedot perustuvat 1 700 raskausdiabeteksen poteneen naisen kahdeksantoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 260 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tulokset osoittivat diabetesriskin suurentuvan tasaisesti naisen ylipainon myötä. Jokainen 5 kilon lisäys painossa raskauden jälkeen suurensi kolmanneksella riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Kaikkein suurin sairastumisriski oli kuitenkin naisilla, jotka olivat lihavia ennen raskautta ja lihoivat vähintään viisi kiloa raskauden jälkeen. Heidän sairastumisriskinsä oli jopa yli 40-kertainen verrattuna raskausdiabeteksen sairastaneisiin naisiin, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta ja jotka eivät merkittävästi lihoneet raskauden jälkeen.

Tulosten perusteella ylipainon karistaminen ennen raskautta ja liikakilojen välttäminen raskauden jälkeen todennäköisesti estäisi aikuistyypin diabeteksen kehittymisen monelta naiselta. Aikuistyypin diabetes ja raskausdiabetes ovat yleistyneet lähes kaikissa maailman maissa. Lihavuuden lisäksi mm. epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat niille kummallekin.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest