Liiallinen istuminen vaarantaa terveytesi

Liikkumattomuus leimaa nykyaikaista elämäntapaa. Viime vuosikymmenten aikana monet arkielämän toiminnot ovat muuttuneet istumiseksi. Paikasta toiseen liikkuminen, kommunikointi, työnteko ja harrastukset vaativat entistä vähemmän aktiivista liikkumista.

Esimerkiksi Suomessa 46 prosenttia naisista ja 51 prosenttia miehistä istuu päivittäin vähintään kuusi tuntia. Istumista pidetään myös lihavuusepidemian yhtenä keskeisenä syynä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan runsas istuminen ja television katselu ovat yhteydessä kohonneeseen kuoleman vaaraan. Yhteys säilyy, vaikka henkilö harrastaisikin suositusten mukaisesti liikuntaa. Reippaasti liikkuvilla yhteys on kuitenkin hieman muita pienempi.

Vähintään seitsemän tuntia päivässä televisiota katsovilla henkilöillä on tutkimuksen mukaan 1,47 kertaa suurempi kokonaiskuolleisuuden riski kuin enintään tunnin television ääressä istuvilla. Lisäksi sydänkuolleisuuden riski ja syöpäkuolleisuuden riski kasvoivat. Television katselun lisäksi myös muu runsas päivittäinen istuminen lisäsi kuoleman vaaraa.

Tutkijat kehottavatkin ihmisiä vähentämään istumista ja muuta liikkumattomana vietettyä aikaa ja liikkumaan terveysliikunnan suositusten mukaisesti. Istumisen terveyshaittoja voidaan vähentää paitsi istumisaikaa vähentämällä, myös istumisen säännöllisellä tauottamisella.

Lähde: UKK-instituutti

Pitkäaikaisella istumisella on monia haitallisia vaikutuksia aineenvaihduntaan ja sitä kautta terveyteen. Vaikka ihminen liikkuisikin terveysliikuntasuositusten mukaan riittävästi, mutta viettäisi muun ajan istuen, lisääntyvät monet terveysvaarat.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest