Vyötärölihavuus haitallista painoindeksistä riippumatta

Hollantilaisten tutkimuksessa vyötärölihavuus liittyi suurempaan riskiin kuolla viiden vuoden seurannan aikana myös ylipainoisilla ja huomattavan lihavilla, joten sen haitat näyttäisivät välittyvän ainakin osin eri reittejä kuin perinteisemmän, painoindeksillä mitattavan lihavuuden. Vertailukohtana olivat samanikäiset normaalipainoiset, joiden vyötärönympärys ei täyttänyt vyötärölihavuuden kriteerejä. Vyötärölihavuuden raja on miehillä noin 100 cm ja naisilla 90 cm.

Näitä suurempi vyötärönympärys liittyy monien sairauksien, mm. diabeteksen ja sydänsairauksien riskiin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa vyötärölihavuus liittyi sydän- ja verisuonitaudeista ja hengityssairauksista johtuviin kuolemiin sekä syöpäkuolleisuuteen ja ns. kokonaiskuolleisuuteen, joka kattaa myös muut kuolemansyyt.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 33 000 miestä ja 26 000 naista. Viiden vuoden seurannan aikana miehistä kuoli 3 300 ja naisista 1 500. Analyysissä huomioitiin tupakointi ja ikä, mutta ne eivät selittäneet vyötärölihavuuteen liitettyä kuolleisuutta.

Vyötärölihavuuden kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista suomalaisista.

Lähteet:

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest