Terveellinen ruokavalio auttaa sydänsairaita

Tulokset ovat hyvä muistutus sydänpotilaille, joista monet luottavat lääkitystensä pitävän uudet oireet loitolla. Lääkkeet toki auttavat, mutta noudattamalla lisäksi terveellistä ruokavaliota he pienentäisivät sairastumisriskiään enemmän. 

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 31 000 keskimäärin 66-vuotiaan sydän- ja verisuonitauteja potevan miehen ja naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 5 200 sydän- ja verisuonitautien oiretta.

Kun tutkijat vertasivat ruokavalio- ja terveystietoja toisiinsa, he havaitsivat monet sydän- ja verisuonitautioireet harvinaisemmiksi osallistujilla, joiden ruokavalioon kuului runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sekä enemmän kalaa kuin punaista lihaa. Viiden vuoden seurannan aikana he välttyivät uudelta sydänkohtaukselta, aivohalvaukselta, sydämen vajaatoiminnalta ja niistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin potilaat, joiden ruokavalio oli epäterveellisempi.

Ruokavalion lisäksi muun muassa liikunta, savuttomuus ja kohtuullinen alkoholin käyttö parantavat sydäntautipotilaiden ennustetta. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 14.12.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest