Mitä uutta lihavuudesta?

Amerikan lihavuuskongressissa San Diegossa esiteltiin lihavuustutkimuksen uusimmat tulokset lokakuussa 2010. Lihavuuden hoitotutkimuksia oli mielestäni kahta lajia: ’Hype’ ja ’Hope’. Hypeä edustivat menetelmät, jotka äkkiseltään kuulostivat lähinnä väliaikaisilta vippaskonsteilta. Ihan kelpo tutkimuksia niistä oli kuitenkin tehty.

Yksi laihdutusmenetelmä, kick-starttina mainostettu, oli vatsansisäinen silikonipallo (Obera). Se asennetaan mahalaukkuun tähystyksessä, täytetään vedellä ja jätetään vatsan sisään 6 kuukaudeksi. Menetelmät, joita käytetään vain vähän aikaa toimivat yleensä vain vähän aikaa. Siksi oli kiinnostavaa lukea tämän tutkimuksen tulokset vuoden kohdalla (vielä kiinnostavampia olisivat olleet pidemmän ajan tulokset). Tutkimuksessa oli satunnaistettu 30 lihavaa (BMI keskimäärin 36 kg/m2) potilasta pallo+elämäntapahoitoon ja toiset 30 vain elämäntapahoitoon. Palloryhmä oli 6 kk kohdalla laihtunut 14 % ja elämäntaparyhmä 5 % painostaan. Pallot poistettiin 6 kk kohdalla, ja 12 kk kohdalla laihtumisprosentit olivat 9 % ja 5 %. Paino oli siis alkanut nousta takaisin pallon poiston jälkeen. Veikkaan, että jos kuulisimme kahden vuoden tulokset, ryhmät olisivat jo aika lähellä toisiaan.

Toisessa hype-tutkimuksessa syötettiin neljälle (!) lievästi liikapainoiselle (BMI 27 kg/m2) henkilölle pseudoruokaa. Pseudoruoka tarkoitti hitaasti sulavia gelatiinikapseleita, jotka oli täytetty kuitu- ja polymeerijyväsillä. Tutkittavat tunsivat tulevansa kylläiseksi ja kirjallisessa lyhennelmässä kerrottiin heidän laihtuneen. Missä ajassa ja kuinka paljon ei kuitenkaan lyhennelmästä käynyt ilmi.

Kolmas hype oli ohutsuoleen asennettava sukka, hiha, kondomi tai miksi sitä nyt sitten haluaisikaan kutsua. Laite oli duodenal-jejunal bypass liner (DJBL, Endobarrier), joka nimensä mukaisesti peittää duodenumin ja jejunumin osalta ohutsuolta. Täten syödyn ruoan imeytyminen vähenee, sillä noissa suolen osissa kaloreiden ja muiden ravintoaineiden imeytyminen on tehokkainta. DJBL asetettiin mahalaukun tähystystutkimuksen yhteydessä 40 lihavalle (BMI 44 kg/m2) koehenkilölle. 15 henkilöltä laite jouduttiin poistamaan ennenaikaisesti (laitteen liikkuminen väärään paikkaan, tukkeutuminen, vatsakipu ja sappirakkotulehdus). 24 potilasta jatkoi laitteen kera vuoden verran. Painonlasku oli 20 % lähtöpainosta. Veren sokeri, rasva-arvot ja verenpaine paranivat myös. Raportissa ei kerrottu, miten vitamiinien ja muiden tärkeiden ravintoaineiden imeytyminen oli turvattu. Siitä ei myöskään käynyt ilmi, miten käy, kun laite joudutaan poistamaan. Mutta sehän tiedetään: ilman eritystoimia painon hallitsemiseksi se lähtee nousemaan takaisin.

Kaikissa näissä tutkimuksissa oli ongelmana niiden väliaikaisuus. Lisäksi ne kaikki yrittivät hoitaa lihavuutta vatsan tai suoliston manipuloinnin kautta. Monien mielestä lihavuus ei kuitenkaan johdu viasta maha-suolikanavassa vaan liiallisesta ruokahalusta. Aivotutkimuksen hype  kongressissa oli ’Deep brain stimulation in obesity’. Aivojen kylläisyys/palkitsemiskeskuksia oli koetettu aktivoida neljällä (!)  koehenkilöllä. Kukaan heistä ei ollut laihtunut, mutta pientä energiankulutuksen lisääntymistä ja masennuksen vähenemistä oli havaittu.

Mutta toivoakin on! Hope-tutkimukset näyttivät että

-ruokavalio ja liikunta tuottivat useissa tutkimuksissa keskimäärin 12% painonlaskun

-laihdutus vähentää metabolista oireyhtymää ja kaikkia sen osatekijöitä (sokeri-, rasva-arvot, verenpaine, tulehdus, maksan rasvoittuminen), parantaa verisuoniston kuntoa, virtsankarkailua, hedelmällisyyttä ja jopa muistia

-liikkuvat laihtuvat enemmän ja heillä painonpudotus on pysyvämpää

-30 minuutin liikuntatuokio päivässä vastaa masennuksen lievityksessä teholtaan yhtä masennuslääkepilleriä.

 

Siis liikkumaan ja laihtumaan! Ilman vippaskonsteja!

 

Kirsi Pietiläinen

Lääkäri

HYKS, Lihavuustutkimusyksikkö

Vippaskonstien avulla pudotettu paino pysyy poissa vain väliaikaisesti
Lihavuustutkimus on yksi kaikkein laaja-alaisimmista tieteenaloista. Lääkäri Kirsi Pietiläinen kävi Amerikan lihavuuskongressissa San Diegossa kuuntelemassa uusimpia tutkimustuloksia.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest