Näihin kolmeen ongelmaan keskittyminen puolittaisi lihavien sydänriskit

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä kyseisten riskitekijöiden korjaaminen puolitti sydän- ja verisuonitautien riskin, vaikka potilaat eivät laihduttaneet.

Verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja veren suuren glukoosipitoisuuden hoitaminen oli vielä tehokkaampi aivohalvausten ehkäisyssä. Niiden korjaaminen tiputti potilaiden aivohalvausriskiä jopa 75 prosenttia.

Tärkein yksittäinen riskitekijä oli verenpaine, jonka alentaminen laski sydänsairauksien riskiä 30 prosenttia ja aivohalvausten riskiä 65 prosenttia, tutkijat havaitsivat.

Nyt julkaistut havainnot eivät ole täysin ainutlaatuisia, sillä kyseisten riskitekijöiden merkitys sydänsairauksissa ja aivohalvauksissa on tunnettu pitkään. Ne ovat kuitenkin kiinnostava ja suureen aineistoon perustuva osoitus siitä, että lihavien terveysriskejä voidaan tehokkaasti pienentää ilman laihduttamistakin. Laihtuminen on silti suositeltavin vaihtoehto kaikille ylipainoisille ja lihaville.

Tulokset perustuvat 97 tutkimuksen ja 1,8 miljoonan potilaan aineistojen yhteisanalyysiin.

Uutispalvelu Duodecim

 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest