C-vitamiinilla yllättävä terveyshyöty aivoille

Kiinalaisten tulokset perustuvat aiempien tutkimusaineistojen meta-analyysiin, ja niiden perusteella paljon C-vitamiinia saavien sairastumisriski on noin viidenneksen pienempi kuin C-vitamiinia niukasti saavien. Tämä havaittiin myös tutkimuksissa, joissa mitattiin veressä olevaa C-vitamiinia. Yhteys voimistui tasaisesti C-vitamiinin saannin kasvaessa.

Havainnot viittaavat C-vitamiinin saannin mahdollisesti vaikuttavan aivohalvauksen riskiin, mutta ne jättävät avoimeksi sen, miltä osin yhteys johtuu C-vitamiinista ja kuinka paljon ruokavalion muut vaikutukset selittävät tuloksia. Esimerkiksi hedelmät, marjat ja vihannekset sisältävät paljon C-vitamiinia, mutta niissä on runsaasti muitakin terveyttä edistäviä ainesosia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest