Näin voit ehkäistä korkeaa verenpainetta

Everyday Healthin mukaan tehokkaita suojatekijöitä ovat muun muassa normaalipainoisena pysyminen, säännöllinen liikunta, verenpainetta alentava ruokavalio sekä vähäinen alkoholinkäyttö.

Ota ylipaino vakavasti

Paino on tärkeä tekijä korkean verenpaineen ehkäisemisessä. Ehkäistäkseen verenpainetta ylipainoisten ihmisten tulisi laihduttaa: vain muutaman kilon laihduttaminen voi auttaa korkean verenpaineen välttämisessä.

Muista tasapainoinen ruokavalio

Terveellinen ruoka auttaa pitämään verenpaineen hallinnassa. Syö paljon hedelmiä ja vihanneksia, erityisesti niitä, joissa paljon kaliumia. Rajoita ylimääräisten kaloreiden, rasvan ja sokerin määrää.

Vähennä suolaa

Monilla suolan vähentäminen on toimiva keino verenpaineen pitämiseksi aisoissa. Mitä enemmän suolaa ruokavalioon kuuluu, sitä korkeampi on verenpaine. Vähennä suolan määrää ruokavaliossasi välttämällä suolan lisäämistä ruokaan suoraan purkista ja lopettamalla eineksien ja muiden prosessoitujen ruokien käyttäminen.

Liiku riittävästi

Liikunta ehkäisee korkeaa verenpainetta ja onkin erittäin tärkeä osa terveen verenpaineen ylläpitämisessä. Pienikin määrä liikuntaa auttaa, mutta mitä enemmän liikut, sen parempi. Puolen tunnin liikuntahetki kolmesti viikossa on hyvä alku.

Vähennä alkoholin käyttöä

Liiallinen alkoholinkäyttö aiheuttaa korkeaa verenpainetta. Naisille sopiva määrä alkoholia on korkeintaan yksi annos päivässä, miehille kaksi.

Tarkkaile verenpainettasi

Mittaa verenpaineesi säännöllisesti kotona tai lääkärissä. Korkea verenpaine ei välttämättä aiheuta lainkaan oireita. Silloin vain mittaus kertoo, jos se on koholla.

Hyvät ruokatottumukset ja muut terveelliset elintavat ehkäisevät korkeaa verenpainetta. Näillä vinkeillä voit pienentää riskiä korkeaan verenpaineeseen.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest