Nukutko huonosti? Valvominen näkyy vatsamakkaroina

Tutkimusten mukaan unen puute ja lihavuus ovat todennäköisesti liitoksissa toisiinsa. Väsymys muun muassa vähentää fyysistä aktiivisuutta, ja mitä enemmän valvot, sitä enemmän aikaa jää myös syömiseen.

Valvoneen elimistön hormonaaliset muutokset saavat ihmisen syömään enemmän kuin yleensä. Unen aikana elimistössä erittyy muun muassa kylläisyyden tunnetta säätelevää leptiinihormonia, jonka määrä vähenee nukkumisen jäädessä vähiin. Valvomisen on huomattu nostavan myös ruokahalua lisäävän greliinihormonin pitoisuutta. Liian vähän nukkuneiden ihmisten onkin havaittu himoitsevan hiilihydraattipitoisia herkkuja.

Vaikka väsymyksestä seuraavat huonot elintavat edistävät painonnousua, valvominen voi Uppsalan yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan johtaa painon nousuun myös siinä tapauksessa, ettei ihminen söisikään väsyneenä normaalia enempää. Syytä ilmiölle tutkimus ei kuitenkaan löytänyt.

Unenpuute aiheuttaa stressiä

Väsymys lisää stressiä elimistössä, ja stressi puolestaan lihottaa. Elimistö tulkitsee väsymyksen ja valvomisen stressitilaksi, joka vaatii ylimääräistä energiaa. Stressi puolestaan nostaa veren kortisolipitoisuutta, eli stressihormonitasoa. Kun kehon kortisolipitoisuudet nousevat, elimistö vaatii täydennystä energiavajeeseen, mikä aiheuttaa näläntunnetta.

Stressaantunut ihminen lohduttaa itseään helposti mielihyvää tuottavilla ruoilla, useimmiten sokerisilla ja rasvaisilla herkuilla. Väsyneenä pullat, pastat, karkit ja leipä maistuvat erityisen hyvin, sillä niistä saa nopeasti lisäenergiaa. Kortisoli myös edesauttaa rasvan kerääntymistä elimistöön.  

Pidä huolta unesi laadusta

Suurin osa ihmisistä tarvitsee säännöllisesti noin 7-8 tunnin yöunet. Kaikki vähän nukkuvat eivät tietenkään liho eivätkä kaikki ylipainoiset nuku huonosti, mutta unihäiriö tai liian vähäinen uni voi altistaa lihomiselle. Jo puolen tunnin lisäys yöunen määrään saattaakin auttaa painonhallinnassa.

Voit parantaa unenlaatuasi monin tavoin. Rauhoita koti ennen nukkumaanmenoa ja tee jotain rentouttavaa. Älä istu tietokoneella tai katsele televisiota juuri ennen nukkumaanmenoa. Mene nukkumaan vasta kun sinua oikeasti väsyttää. Jos olet pyörinyt sängyssä 20 minuuttia, eikä uni ole vieläkään tullut, nouse ylös ja tee jotain muuta.

Huolehdi unestasi myös päivällä: Harrasta liikuntaa, nauti raikkaasta ulkoilmasta ja syö terveellisesti. Vältä kuitenkin raskaita aterioita iltaisin. Herää myös lomalla suurin piirtein samaan aikaan kuin normaalistikin: näin unirytmisi säilyy oikeana.

Keventäjissä saat toimivat työkalut laihduttamiseen. Liity nyt!

Nukkumista ei turhaan kutsuta kauneusunien ottamiseksi, vaan huonosti nukutut yöt saattavat näkyä laihduttajalla painonnousuna. Älä siis tingi unesta kiireenkään keskellä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest